Un formatge de fàcil consum del Moianès, que emula les característiques físiques d'un embotit, premiada a la XVIII edició dels PITA

 

La consellera Teresa Jordà presidirà l’acte de lliurament dels premis, el proper 30 de gener de 2020

Formatgeries Montbrú SA, de Moià (Moianès), SAT la Reula, a Fígols d’Organyà (Alt Urgell), i Maria Costa Ferrer de l’Escairador, a Berga (Berguedà), són les candidatures guanyadores de la XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les finalistes han estat Noel Alimentària SAU, de Sant Joan de les Fonts (La Garrotxa), Carrera d’en Bas, a La Vall d’en Bas (La Garrotxa), i Eduard Borràs Pujadas d’Hawo Fruits Spain S.L, de L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). 

Enguany, s’ha presentat un total de 23 iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació de tot Catalunya que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del DARP. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.

.- Modalitat agroindústria

Guanyadora: Formatgeries Montbrú, SA, - Moià (Moianès)

Per la creació i desenvolupament d'un nou producte lacti, el Cheesefuet

Aquest nou producte lacti presenta les característiques dels embotits ibèrics gràcies al desenvolupament i millores en els mètodes d’elaboració. Es buscava un nou mètode d’elaboració de formatge que permetés l’embotit de la qualla amb un baix punt d’humitat en casing vegetal/animal per a ser ruixat posteriorment amb fongs i, així, aconseguir la seva acidificació i maduració.  També s’ha hagut d’estudiar les millors opcions de conservació i presentació del producte per la seva comercialització.

Formatgeries Montbrú SA es va constituir el 1989, i elabora i desenvolupa derivats lactis, especialment formatges de cabra, ovella i búfala. Montbrú és una de les úniques formatgeries a l’estat que controla tot el cicle de cultiu i producció del seus productes: des del munyit de la llet fins l’envasat per al consumidor. Produeix més de 30 tones de productes l’any, i compta amb dues generacions de mestres formatgers.