Tavèrnoles estrena la Festa Remença

Aquest diumenge dia 20 d’octubre Tavèrnoles presenta la Festa Remença. Una festa que agafa el relleu de la Fira Sant Galderic que s’anava celebrant els darrers anys. La posada en escena de la representació de La Presa del Castell de Savassona en serà el principal atractiu.

Des de fa temps l’Ajuntament de Tavèrnoles treballava en la reestructuració de la Fira de Sant Galderic buscant un tret distintiu i un fet que identifiqués el poble i la seva història.

Gràcies al treball i la recerca de la historiadora Elisenda Collelldemont es van trobar uns documents que expliquen que el juliol de 1485 una colla de pagesos de remença de Tavèrnoles, sota les ordres d’en Terrés de Santa Eugènia, varen prendre el castell de Savassona i en van fer fora el Baró. Aquest serà el fil conductor de la Festa Remença. Després de molts segles on els pagesos patien una forta pressió econòmica i fins i tot física per part dels seus senyors feudals, finalment es revolten contra el poder. Alguns historiadors han situat aquesta revolta com la primera revolta portada a terme per les classes humils de tot Europa.

La posada en escena de la representació de La Presa del Castell de Savassona serà el principal atractiu de la Festa, on una cinquantena d’actors reconstruiran aquests fets reals ocorreguts a Tavèrnoles a finals del segle XV. En un entorn privilegiat on diferents indrets del poble es converteixen en l’escenari, amb decorats naturals, de l’obra. La representació serà al matí i a la tarda amb aforament limitat.

Aquest fet històric poc conegut es va localitzar en la documentació dels fons de l’Arxiu Municipal de la ciutat de Vic. Després de la investigació en altres arxius, es va poder desvetllar el que va succeir aquell juliol de 1485. Així, i gràcies a la recreació històrica que es presenta, us animem a gaudir i a conèixer una petita part de la història de Tavèrnoles, però que alhora és una petita part de la història de tots.

El dissabte es viurà el preàmbul a La Festa Remença amb el tradicional concurs de bolets per l’entorn del poble. El diumenge des de bon matí, els carrers s'ompliran amb parades d'artesans i es donarà tret de sortida a una de les activitats destacades:  la XII Cursa de Sant Galderic, una cursa tradicionalment molt participativa. Exhibicions de ferradors de cavalls i de filadores, tallers infantils, ponis... seran els actes més destacats del matí que es complementaran a la tarda amb un taller d’escriptura Remença.

L’Ajuntament us convida a venir a gaudir de la I Festa Remença amb tota la família, descobrir l’entorn privilegiat de Tavèrnoles i participar de les diferents activitats.