La fibra òptica de la Generalitat arriba a Taradell en el seu desplegament per la comarca d'Osona

El conseller de Polítiques Digitals ha visitat aquesta tarda les obres de desplegament de la fibra òptica al municipi de Taradell (Osona)

La Generalitat garanteix enguany l’arribada de la fibra òptica al 70% dels municipis d’Osona, el que suposa el 94% de la població de la comarca

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquesta tarda les obres de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, a través de Xarxa Oberta de Catalunya, al municipi de Taradell (Osona).
 
Es tracta d’un tram de cinc quilòmetres de cable, que segueix el recorregut de la carretera BV-5306 i que representa una inversió per part del Govern de Catalunya de 45.000 euros per connectar el municipi de Taradell des de la carretera C-17.
 
El conseller Puigneró ha assegurat que la “fibra òptica serà una de les polítiques socials més importants del segle XXI, perquè permet desenvolupar-se laboralment i socialment i és una eina clau per evitar la despoblació arreu de Catalunya”. Puigneró ha recordat que “el Govern de Catalunya, conjuntament amb les diputacions, estem compromesos a fer arribar la fibra òptica a tot el país i així evitar que hi hagi ciutadans de primera i de segona”.
 
Aquesta actuació està emmarcada en l’acord entre el Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona per connectar 55 municipis de la demarcació de Barcelona.
 
Durant les properes setmanes s’executaran també els treballs de connexió des de Taradell i fins al municipi de Santa Eulàlia de Berga.
 
A la comarca d’Osona, aquestes actuacions han permès fer un salt endavant en la connectivitat, augmentar de 6 a 31 els municipis amb fibra òptica pública, i passar així del 52% al 94% de la població connectada a la comarca. Això suposa arribar al 70% dels municipis d’Osona.
 
Fins ara la Generalitat tenia presència efectiva a sis municipis (Centelles, les Masies de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Tona, Torelló i Vic) i a 14 polígons industrials de la comarca. Amb l’execució dels projectes d’extensió que està duent a terme la Generalitat, la fibra arribarà a nous municipis com ara: Alpens, Lluçà, Montesquiu, Muntanyola, Olost, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Sobremunt, Sora, Vilanova de Sau, Balenyà, Calldetenes, Folgueroles, Manlleu, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Seva, Taradell i Tavèrnoles.
 
Compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica
 
Aquesta voluntat de cooperació entre administracions s’ha estès a la totalitat del territori de Catalunya. El passat mes de març, la Generalitat i les quatre diputacions de Catalunya van signar el compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica segons el qual el Govern i les quatre diputacions desplegaran 4.160 quilòmetres més de xarxa fins al 2023. Fins ara, ja s’han desplegat 4.772 quilometres de fibra òptica de la Generalitat, que arriben a 312 municipis i 29 de les 42 capitals de comarca.
 
L’objectiu és connectar totes les capitals de comarca el 2020 amb fibra òptica i garantir l’accés a la banda ampla als nuclis de més de 50 habitants el 2023.
 
El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.