Vic promou l'adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals als locals d'oci nocturns

La implementació del protocol de seguretat en l’àmbit públic es complementarà amb l’activació de la campanya ‘No en passem ni una’ en l’àmbit privat perquè s’estengui com una taca d’oli per tot el municipi

 L’Ajuntament de Vic segueix avançant per abordar la problemàtica de les violències sexuals i facilitarà la formació dels treballadors dels locals d’oci nocturn per combatre aquest tipus de violència, amb la col·laboració del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Així ho ha donat a conèixer la regidoria d’Igualtat, Núria Vergés, que exposa la necessitat d’estendre com una taca d’oli la campanya ‘No en passem ni una’.

 

La primera trobada amb responsables d’una desena de locals d’oci ha tingut lloc aquest dijous i algunes de les empreses ja han sol·licitat els formularis per tirar endavant l’adhesió al Protocol. Des de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI –VicDones-SIAD Osona- s’han proporcionat unes pautes d’actuació per poder tenir unes festes i uns espais d’oci lliures d’agressions sexistes on tothom pugui gaudir amb seguretat i en llibertat.

 

La campanya es desprèn del compromís d’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat per part de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, amb el conseller d’Interior, Miquel Buch. L’objectiu del qual és fer constar que cal erradicar totes les violències sexuals i, per això, es donen criteris operatius a les persones professionals de la seguretat i s’estableixen unes pautes d’actuació davant conductes d’assetjament sexual no previstes al Codi penal i que han de ser castigades amb sancions administratives, com exposa Núria Vergés.

‘No en passem ni una’ facilitarà una millor resposta front els atacs contra la llibertat sexual i indemnitat de les persones, on el 90% de les víctimes d’aquests delictes són dones i el 98% de les persones detingudes són homes. Vergés ha exposat que es fa un pas endavant per crear entorns més segurs i un avenç per garantir espais d’oci segurs, en què les dones se sentin lliures d’aquestes conductes que estant normalitzats en molt casos i que són violències sexuals. La regidora d’Igualtat remarca que aquest protocol també intervindrà quan la violència sexual es perpetri contra les persones LGTBI, com també contempla el protocol lila de Vic. Nuria Vergés recorda que és important tenir en compte que “encara que no es coneguin les agressions sexuals no vol dir que no passin” i per això s’ha de fer un placatge a aquest tipus d’agressions visualitzant-les i condemnant-les.

 

A partir dels propers dies es començarà a implementar la imatge en comú de la campanya informativa, en tot tipus de format, als diferents entorns d’oci del municipi i que tindrà el seu punt àlgid al Mercat de Música Viva de Vic, fet que converteix la capital d’Osona en pionera d’aquesta campanya.

 
 

Penes per infraccions administratives

 

Mitjançant aquest protocol, la Generalitat posa a l’abast els seus mitjans en l’àmbit de la seguretat a fi d’evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals no resti impune. A partir de criteris interpretatius i operatius, les conductes d’assetjament sexual no previstes al codi penal, però que es consideren constitutives d’una infracció administrativa, podran ser penades.

 

L’exhibicionisme obscè davant persones adultes, masturbació en espais públics o oberts davant persones adultes, seguiment obscè, injúria sexual, fer fotos de parts íntimes, acorralament amb finalitat sexuals i altres conductes que impliquin una vexació sexual són considerades com a infraccions administratives.

 

Imatge gràfica ‘No en passem ni una’

 

Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci

 

El protocol, que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el dia 11 d’abril, es va redactar a partir de les conclusions a les quals va arribar un grup de treball sobre violències sexuals que es va constituir el mes de juliol de l’any passat. El grup el van integrar entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual.