El jaciment ibèric i medieval de l'Esquerda celebra haver guanyat la quarta edició del concurs del Monument favorit dels catalans 2019

Dissabte vinent, 15 de juny, l'equipament acollirà un àmpli programa de visites guiades, tallers i un berenar popular

La celebració del premi s’emmarca en les Jornades Europees d’Arqueologia

El jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda, a la comarca d’Osona, ha estat proclamat guanyador de la quarta edició del concurs del Monument favorit dels catalans, organitzat per la revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio. Per a celebrar aquesta elecció, el jaciment acollirà dissabte vinent una festa i una jornada de portes obertes plena d’activitats gratuïtes per a tots els públics.  
 
La icona osonenca es va imposar a la basílica barcelonina de Santa Maria del Mar en la gran final monumental del concurs, que es va disputar entre el 10 i el 17 d’abril, després que els dos monuments superessin en semifinals el castell monestir d’Escornalbou i el monestir de Santa Maria de Ripoll, respectivament.
 
La celebració, del resultat del concurs s’emmarca en les Jornades Europees d’Arqueologia, dirigides per l'Institut Nacional de Recerques Arqueològiques Preventives francès (INRAP) i que se celebren del 14 al 16 de juny arreu del continent. L’Esquerda és un dels jaciments que s’han sumat a la iniciativa en el primer any que s’obre a tots els països europeus per acostar al públic el patrimoni arqueològic.
 
La jornada estarà repleta de tallers i visites guiades destinades a donar a conèixer l’apassionant història del jaciment, i tindrà com a colofó el lliurament de la placa que distingeix l’Esquerda com el Monument favorit dels catalans 2019. 
 
Programa d’activitats:
La festa començarà a les 18 h, i inclourà:
 
—De 18 a 19 h, taller d’antropologia física. Com eren els habitants de l’Esquerda en època medieval? Què en sabem dels seus costums funeraris? Quina esperança de vida tenien? La resposta a aquestes i moltes altres preguntes la trobareu en un taller a càrrec de la doctora en Arqueologia i Antropologia per la Universitat de Barcelona Antònia Díaz-Carvajal.
 
—De 18.30 a 19.30 h, taller de forja. Heu vist mai com treballa un ferrer? Coneixeu les eines que fa servir? Experimentareu com treballaven els ferrers de l’edat mitjana de la mà del mestre ferrer Oriol Amblàs i Novellas.
 
—De 19.30 a 21 h, visita guiada al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda de la mà de l’equip d’arqueòlegs que excava el jaciment.
 
—A les 19 h, acte de lliurament de la placa que distingeix l’Esquerda com el Monument favorit dels catalans 2019 a càrrec de Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i Jordi Creus, editor de SÀPIENS.
 
— A més, els assistents gaudiran d'un berenar popular, entre altres sorpreses.
 
 
L’Esquerda, un poblat estratègic
Situat dalt d’un dels meandres del riu Ter, el jaciment arqueològic de l’Esquerda gaudeix d’una posició estratègica sobre la plana de Vic i el massís de les Guilleries. Ja ho van detectar els ausetans que van ocupar l’indret per les seves possibilitats de defensa i control del territori, que expliquen també el poblament pràcticament ininterromput des de l’edat del bronze fins al 1314. Amb evidències ibèriques, visigodes, carolíngies i medievals, l’Esquerda destaca per l’amplitud cronològica de les seves restes, que documenten l’evolució urbanística dels diferents períodes.
 
El guanyador triplica les visites
Gràcies a la participació en el concurs, l’Esquerda ha arribat a triplicar les visites respecte al 2018, segons dades facilitades pel Museu Arqueològic de l’Esquerda. La seva directora, Maria Ocaña, ha explicat que "el Monument favorit dels catalans ha servit per donar a conèixer un jaciment que fa més de 40 anys que s’excava i que ara hem de saber aprofitar". Segons Ocaña, el fet que l’Esquerda hagi guanyat el concurs ha ajudat a posar-lo més en valor.
 
La dinàmica de la quarta edició del concurs
El Monument favorit dels catalans va començar el 13 de març amb un llistat de 10 icones seleccionades per una comissió d’experts, d’una banda, i una crida popular per escollir-ne dues més, de l’altra. Els dos monuments més proposats van passar a formar part de la llista de 12 finalistes. Aquests es van sotmetre a una fase classificatòria que va acabar amb els quatre semifinalistes, que, durant les dues setmanes següents, van competir en les dues semifinals. Del 10 al 17 d’abril es va celebrar la gran final monumental entre les dues icones més votades de cada semifinal.    
 
El gran guanyador, el patrimoni català
Durant cinc setmanes, la quarta edició del Monument favorit dels catalans va superar els 150.000 vots registrats al web, tot un èxit de participació. Un dels principals eixos estratègics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural és contribuir a fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni.
 
Així, doncs, un any més el concurs organitzat per la revista SÀPIENS, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio ha generat una gran expectació al voltant del patrimoni del país, complint amb escreix l’objectiu de la iniciativa: reivindicar l’excepcionalitat dels nostres monuments.
 
 
http://www.sapiens.cat/monumentfavorit/