Manlleu celebra la declaració dels Tonis com Festa Tradicional d'Interès Nacional

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha lliurat a Manlleu, el diploma que acredita els Tonis com a Festa Tradicional d’Interès Nacional.

L’acte d’entrega s’ha celebrat al Museu del Ter, amb la presència del president de l’Associació Sant Antoni Abat-Tonis de Manlleu, Lluci Pujadas i l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido.

En aquest acte, Àngels Blasco ha destacat el ric patrimoni cultural immaterial de Manlleu i que l’herència de la festa dels Tonis tingui continuïtat i arribi a les generacions futures.

 
El Govern de la Generalitat va acordar el 5 de març de 2019 declarar la festa dels Tonis de Manlleu Festa Tradicional d’Interès Nacional, reconeixent-la com “una de les celebracions més arrelades del calendari festiu manlleuenc, amb uns trets singulars que la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional”.
 
La festa se celebra el 17 de gener, festivitat de Sant Antoni i el cap de setmana més proper, i la primera referència documental de la festa és de l’any 1893. Els elements més destacats de la festa són el Ball del Ciri, el passant de nit, el passant dels Tres Tombs i la missa en honor al Sant i als difunts (on es lliura una estampa i panets beneïts).
 
La importància de les festes de Sant Antoni als Països Catalans és indubtable. A Catalunya, actualment hi ha 9 festes de Sant Antoni declarades d’interès nacional i 4 festes catalogades. A l’inventari de festes de Catalunya hi ha prop de 400 festes de Sant Antoni i de Tres Tombs que es celebren arreu del país.
 
A banda de l’entrega del diploma, durant tota la jornada s’han desenvolupat un seguit d’actes per a celebrar aquesta declaració. La jornada ha començat amb un itinerari urbà des del Mas Roca passant per la Plaça Fra Bernadí i l’arribada al Museu del Ter amb les banderes i els carros dels Tonis de Manlleu, animat per l’Orquestra RiverTer i una ballada dels gegants de Manlleu. A continuació s’ha fet un acte de reconeixement als Tonis, amb el lliurament de les antigues banderes dels Tonis de Manlleu al Museu del Ter per a la seva custòdia. Després, i en el mateix museu, s’ha celebrat l’acte institucional de lliurament del diploma acreditatiu. En el transcurs de l’acte, en Joan Arimany, gestor cultural, ha pronunciat el parlament “La Festa dels Tonis de Manlleu: tradició i capacitat d’adaptació”. Els actes de celebració han acabat amb una ballada del Ball del Ciri a la plaça de davant del Museu.