Lactium augmenta en un 20% el nombre de visitants i converteix Vic en la capital del formatge català

L’any passat l’afluència a la mostra de formatges catalans va ser de 17.000 assistents, i aquest any la xifra és de més de 20.000. Les activitats a l’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat van tenir una ocupació del 100%

 

 

L’onzena edició de Lactium, la mostra de formatges catalans del Parc Jaume Balmes de Vic, ha estat molt exitosa. Algunes de les dades que avalen aquest èxit són l’augment del 20% del nombre de visitants, passant de 17 mil a 20 mil, l’ocupació al 100% de les activitats programades a l’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat, l’alt grau de satisfacció dels expositors pel nombre de vendes assolides, i que s’ha aconseguit atraure a un gran nombre de professionals del sector gastronòmic.

 

Lactium ha aconseguit fer de Vic la capital del formatge català i segons explica el seu director, Isaac Gelabert, “exerceix de punt de trobada dels apassionats del formatge però també de molts professionals del sector, que venen a conèixer nous formatges, a fer negoci i a intercanviar experiències”.

 

Altres activitats que també han estat molt ben acollides per part del públic han estat el Rock&Txis, el sopar de dissabte a la nit amb 40 tapes amb formatges i música en directe, la jornada tècnica de divendres al Sucre, consistent en un tast sensorial sobre les propietats organolèptiques del formatge i que va comptar amb 60 participants, exhaurint totes les places disponibles, i els tallers per a públic familiar de matons i de barrets de l’espai Benvinguts a Pagès i Fet a Osona. D’altra banda, a l’espai Txis Corner s’han pogut conèixer de primera mà les experiències de diversos artesans, contribuint a la divulgació de la cultura del formatge.

 

El Concurs Lactium ha aixecat, un any més, molta expectació. Aquest any s’ha ampliat el nombre de categories, passant de 9 a 14, i ha comptat amb la participació de 143 formatges de 41 formatgeries. El jurat ha estat integrat per 66 prescriptors i especialistes del sector agroalimentari i del món del formatge d’arreu d’Espanya. El Premi Millor Formatge Català Lactium 2019 l’ha guanyat el Miner d’Espinelves, d’Oriol Brugués. La resta de premiats han estat els següents:

 
Matons i Brossats

Formatge: Recuit de drap

Formatgeria: Mas Marcè/Làctics Peralada (Siurana d’Empordà)
 

Tomes de vaca i búfala

Formatge: Vaca de pastura
Formatgeria: Ubach formatgers (Vic)
 
Tomes de Cabra
Formatge: Miner d’Espinelves
Formatgeria: Formatges d’Espinelves (Espinelves)
*Accèssit: Cabra 349 d’Ubach Formatgers
 

Serrats i formatges de pasta dura d’ovella

Formatge: Cofat
Formatgeria: La Xiquella (La Vall d’en Bas)
 

Pastes àcides de vaca i búfala

Formatge: Fermió

Formatgeria: La Balda (Granollers de Rocacorba, Sant Martí de Llémena)

 

Pastes àcides de cabra

Formatge: El Bunch
Formatgeria: Le Bolut (Galliners)

*Accèssit Carrat de Formatge Bauma (Borredà)

 

Pastes àcides d’ovella

Formatge: ……
Formatgeria: …….
Queda desert per poc volum de participants
 

Pastes toves de cabra

Formatge: Tou de Mujal Cabra
Formatgeria: Cal Músic (Navàs)
 

Pastes toves d’ovella

Formatge: Trèvol
Formatgeria: Mas d’Eroles (Adrall)
 
Tupins
Formatge: Tupí de Mujal
Formatgeria: Cal Músic
 
Formatges blaus
Formatge: Blau
Formatgeria: Reixagó (Olost)
 

IGP Formatge Garrotxa

Formatge: Formatge Garrotxa
Formatgeria: Sant Gil d’Albió
 

Tendències formatge de pasta cuita

Formatge: Gran music cabra
Formatgeria: Cal Músic
 

Lactium d’Or, millor formatge català Lactium 2019

Formatge: Miner d’Espinelves
Formatgeria: Formatges d’Espinelves
 

La 11a edició del Lactium ha estat co-organitzada per OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic) i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), i ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, de l’agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i de l’empresa Bonpreu-Esclat, i amb la col·laboració del Consell Comarcal d’Osona.