21è Festival de Jazz de Vic:Dues setmanes de maig dedicades al jazz d'avantguarda, impulsant la nova creació i esdevenint un aparador del més destacat de l'escena experimental.

El 1998, sorgeix des de la Jazzcava de Vic la idea de crear un festival de jazz, per tal de donar a conèixer més encara la tasca portada a terme per l' entitat i també, amb la voluntat d' apropar el jazz a tota la ciutat i d'aquesta manera aconseguir que més gent s' interessi per aquesta música. Durant les primeres edicions, el festival no té encara unes dates fixes en el calendari ni tampoc una línia artística definida, ja que la idea és potenciar l' activitat de la temporada a la cava i el festival és aleshores una manera de promocionar aquesta activitat a la comarca. 

A partir de la 5a edició, el festival incorpora una direcció artística que confia clarament en la internacionalització del festival i opta per una línia de programació més concreta. Aquesta idea, la de tenir una personalitat pròpia dintre del panorama de festivals del nostre país, es va madurant durant les següents edicions, i es concreta a partir de la 8a edició on, per una qüestió de gustos i interessos comuns en determinats artistes o generés jazzístics per part dels socis encarregats de la direcció artística, el festival aposta per les noves tendències del jazz, ja sigui programant artistes de nova fornada, com grups o solistes que representen alguna novetat en el panorama. 

El Festival de Jazz de Vic es projecta al futur, superat ja el seu vintè aniversari, que el situa entre els més veterans de Catalunya després del de Barcelona i el de Terrassa.

La 21a edició, que tindrà lloc entre el 2 i el 12 de maig, es va presentar a la Jazz Cava amb un cartell de 12 propostes que, en essència, no s’allunyen de la línia marcada en els darrers anys pel seu director artístic, Joan Godayol, Gudi, que ha decidit tancar aquesta etapa. El seu relleu l’ha pres, col·lectivament, tota la junta de la Jazz Cava amb el seu president, el músic i productor Jordi Casadesús, al capdavant. “La programació l’hem fet de manera més associativa”, explica.


L’aposta per la línia més innovadora –el free jazz i l’avantguarda nord-europea– que ha donat identitat al festival no deixarà de ser-hi present amb formacions com els noruecs Pocket Corner, de llarga trajectòria en el free jazz, liderats pel trompetista i compositor Didrik Ingvaldsen, o els suecs Fire!, un trio amb 10 anys de vida que s’escapa de les fronteres del free jazz cap al so industrial, el garatge o el noise. La innovació també vindrà de casa, amb Andreu Moreno Quartet, liderat per un bateria que prescindeix del piano i la guitarra com a acompanyants, o Duot (Albert Cirera al saxo i Ramon Prats a la bateria), coneguts del festival “però que mai hi havien estat com a grup”, diu Casadesús. Hi haurà espai per a un nom consagrat com el del saxofonista Gorka Benítez, i un concert inicial, el solo Pianíssim, amb una altra figura reconeguda com és Roger Mas, que no s’ha de confondre amb el cantant de Solsona. Concerts habituals com la matinal dedicada a les escoles de música o la marató de tarda del segell Underpool són altres apostes que es mantenen en els dos escenaris habituals, el de la mateixa Jazz Cava i l’escenari Alhambra –en honor de la cervesa patrocinadora del festival– de la plaça del Carbó.

“Un festival amb identitat i singularitat”, afirmaven Jordi Casadesús i la regidora Susagna Roura en la presentació del cartell d’enguany a la Jazz Cava. Tot just després del Festival BBVA de Música Religiosa, i d’una setmana de Sant Jordi intensa, i tot just abans d’una altra cita musical, els concerts d’El So de les Cases. Una primavera intensa.