El seguici de la Festa Major més a prop de ser declarat Festa Patrimonial d'Interès Nacional

També s’aprova l’adjudicació del contracte per començar les obres de la nova Biblioteca i el nou Pla Local de Prevenció de Residus que treballarà per reduir la quantitat diària de residus per habitant d’1,27 kg/dia a 1,13 kg/dia

El Seguici de Sant Miquel dels Sants, que se celebra ininterrompudament des del 1779 cada 5 de juliol, comença el camí perquè la Generalitat de Catalunya el reconegui com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La proposta, aprovada per unanimitat en el ple celebrat ahir, va ser presentada per l’Associació Geganters i Portadors dels Gegants de la Ciutat i en nom de totes les comparses i persones individuals que formen el grup de Procuradors del Seguici de Sant Miquel dels Sants.

Rogeret Albert, representant dels Procuradors del Seguici de Sant Miquel dels Sants, va exposar els motius pels quals es considera que el seguici popular, amb origen a la festivitat de Corpus i l’únic que es manté a la comarca i a les rodalies, se celebra ininterrompudament des de 1779, quan es va beatificar Sant Miquel dels Sants. Albert va remarcar que “és una festa de caràcter popular que reforça el sentiment de pertinença”. En aquest sentit, es vol potenciar la creació d’un Centre d’Interpretació on s’hi puguin exposar els elements que formen el tradicional seguici.

El regidor d’ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez, va celebrar que es portés al ple aquesta proposta i va voler agrair la tasca de tota la gent que hi ha al darrere d’aquesta iniciativa.

Des de Capgirem Vic, la regidora Sara Blázquez també va mostrar-se a favor de la iniciativa, provinent de les entitats de base que potencien la cultura popular. “Pensem que a més de donar valor a una festa històrica, és una oportunitat per fer un pas més per transformar-la i actualitzar-la perquè perdi protagonisme religiós i es recuperi el seu caràcter popular, a fi que tothom la pugui gaudir en igualtat de condicions”, va afegir.

El regidor Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va afegir que “els vigatans es mereixen que el seguici de Sant Miquel dels Sants sigui catalogat com a patrimoni immaterial”.

La regidora de Cultura, Susagna Roura, es va congratular de l’acord en aquest tema per part de tots els grups polítics i va agrair la tasca de tots els procuradors, representats per Rogeret Albert, que “lluiten per recuperar i preservar la tradició”. Roura va refermar el compromís a incorporar-hi els elements que hi havia inicialment en el seguici, com la recuperació de la figura del lleó, i a empènyer la Generalitat per a fer-ho possible.

Nou pla local de prevenció de residus
El ple va donar llum verda al Pla local de prevenció de residus per substituir i actualitzar el que hi ha vigent a la ciutat, que data de l’any 2011, i que també es va aprovar per unanimitat.  Tal com va explicar el regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, “el millor residu és el que no es produeix”. Per aquest motiu, el pla té l’objectiu de “passar dels 1,27 kg de residus produïts per persona i dia als 1,13 kg per persona i dia l’any 2023 a través de 19 actuacions”, com ara la reducció del malbaratament alimentari, el foment del compostatge casolà, la reducció dels envasos d’un sol ús als establiments de menjar preparat, fomentar el consum d’aigua de l’aixeta i no d’aigua embotellada, entre altres.

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va mostrar el seu acord amb bona part de la proposta, però també va assenyalar que el Pla local de prevenció hauria de venir acompanyat no només per la difusió i conscienciació, sinó per una ordenança de residus per poder ser més efectiva. Barnolas va insistir en què cal promoure accions com ara la universalització i reutilització dels llibres de text, implicar el màxim d’agents per evitar el malbaratament alimentari, la reducció dels envasos d’un ús i el foment de les aules ambientals, que centralitzi la comunicació i sensibilització ambiental en els diversos centres cívics .

S’adjudica del contracte per començar les obres de la nova Biblioteca

El ple va aprovar per unaninimitat l’adjudicació de les obres de construcció de la nova Biblioteca de Vic, al solar de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, a l’empresa Arcadi Pla amb un termini d’execució de 26 mesos per un import de 6.868.678,33 euros amb IVA inclòs.

En la mateixa sessió plenària es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics, a excepció de Capgirem Vic, que s’hi va abstenir “ per precaució”, el dictamen sobre l’alienació d’una parcel·la mitjançant subhasta d’una parcel·la del polígon industrial ‘El Bruguer’ i el conveni de col·laboració amb la Fundació de la Santa Creu per la gestió dels pisos de protecció oficial del Nadal II”.

En el transcurs del ple es va retirar de l’ordre del dia el dictamen que recollia l’increment salarial dels treballadors de Vicverd, arran de l’aprovació de l’augment del salari mínim interprofessional.

El regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana, va assenyalar un possible defecte jurídic a causa del caràcter mixt de Vicverd, que a diferència de les altres empreses mixtes vinculades a l’Ajuntament de Vic, és majoritàriament de capital privat, amb u 51%. “L’informe de secretaria i d’intervenció és contrari de forma molt contundent a aplicar aquesta mesura. Hi consten variacions de preus, transferències que s’haurien fet i que es desconeix a quines partides pressupostàries van destinades. Hi veiem certa opacitat i demanem que es retiri el dictamen de l’ordre del dia”.

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va subscriure tot l’argumentari d’ERC-Som Vic i també en va demanar la seva retirada. Coma va lamentar que “ens hagin intentar colar altres partides amb l’excusa de l’augment salarial, i continuem reiterant el nostre desacord amb la gestió mixta d’aquest tipus de serveis”.

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, es va afegir a la petició de la retirada del dictamen d’ERC-Som Vic i Capgirem Vic per la manca d’informació. 

El regidor de Serveis, Toni Serrat, va intervenir per “treure l’ombra de malversació perquè això no és així”. Serrat va exposar que l’increment del ve determinat per la retirada del glifosat, que ha convertit Vic en una ciutat lliure d’herbicides, un fet que ha suposat l’augment de la plantilla i del cost afegit dels tractaments alternatius, i també el manteniment de la zona Sert. El regidor de Serveis va negar l’opacitat i va destacar que tots els increments a que es feien referència havien passat pel Ple i per l’aprovació dels pressupostos.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va acceptar la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia per poder-ho treballar en comissió informativa i poder-ho debatre-ho en el proper ple.

MOCIONS

a/ Moció presentada per Capgirem Vic per la identificació dels edificis de titularitat pública de la ciutat que contenen amiant i retirada del material nociu per a la salut pública. La moció s’aprova per unanimitat amb les esmenen acceptades.

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per promoure que els regidors i regidores amb permisos de paternitat o maternitat puguin votar al ple mitjançant la delegació del vot. La moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, d’ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i l’abstenció de PLV.