Quim Capdevila rep la Medalla d'Or de la ciutat de Vic

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va lliurar el màxim reconeixement de l’Ajuntament de Vic a l’activista política i social i mestre xocolater

 

El mestre xocolater i activista polític i social Quim Capdevila va rebre aquest divendres a l’Atlàntida la màxima condecoració que atorga Vic a un conciutadà: la Medalla d’Or de la ciutat. En un acte solemne, es va subratllar la importància de la seva figura a partir de les visions d’amics personals de l’homenatjat i el recital de poemes a càrrec de dues rapsodes, Montserrat Grau i Ana M. Palomo, i de cançons de l’Estampa Popular de la Plana i de la Fàbrica, per part de Rafael Subirachs.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va posar Capdevila com a exemple de “persona ferma, valenta i amb un clar sentiment de compromís en una ciutat que fa i treballa per a les persones”.

 

L’instructor de l’acte, Ton Granero, va voler destacar la faceta de lluitador per les llibertats de Quim Capdevila, de qui també va dir que havia estat generós professionalment i que “havia creat escola”.

 
Visions de Quim Capdevila
 

El bloc dels glossadors el va encetar el periodista Toni Coromina, que va definir Capdevila com “un home un home obert, emotiu, elegant, reflexiu, serè i empàtic amb els que tenen les de perdre, i capaç d’exaltar-se davant de les injustícies”.

 

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va prendre la paraula per explicar com va conèixer Capdevila a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB), on Ribó era professor i Capdevila, alumne. Ribó va afegir que l’homenatjat era “un gran amic, creatiu, lluitador, divulgador i solidari”.

 

L’editora Montse Ayats va elogiar “la capacitat i la voluntat de Quim Capdevila de connectar amb generacions posteriors a la seva, gràcies a ser un home savi, convençut i practicant de la política de debò i que treballa pel bé comú”.

 

El gastrònom Pep Palau va descriure l’homenatjat com a “savi, visionari de la xocolata i compromès amb la societat que li ha tocat viure, sempre a prop dels més febles”.

 

La investigadora Jehannara Calle, va compartir amb els assistents com haver conegut Capdevila va fer canviar la seva trajectòria professional, i en nom de la directora de la Escuela Latinoamericana y del Caribe de Chocolatería de Cuba, Cristina Jorge Cabrera, va subratllar “la passió del mestre xocolater pel desenvolupament del camp de la xocolata a Cuba”.

 

Capdevila, visiblement emocionat, va rebre la medalla d’Or de mans de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, davant la presència d’amistats, coneguts i ciutadania que van voler compartir amb ell un dia tan especial.

 

 

Quim Capdevila rebent la salutació dels seus familiars

 

 

La Medalla d’Or de la ciutat de Vic

 

L’Ajuntament de Vic va decidir de recuperar la Medalla d’Or com a homenatge a personalitats que han fet una aportació social o cultural de gran nivell a la ciutat de Vic i que, alhora, ultrapassen l’àmbit local per projectar-se al país i al món. La creació de la nova medalla l’any 2013 va anar a càrrec del pintor i escultor Josep Vernis i conté, a l’anvers, l’escut de la ciutat en baix relleu, amb els mots Ciutat de Vic. El revers mostra una branca d’olivera, símbol de la pau, amb uns arcs que esbossen els meridians d’un món possible —grafismes que aproxima al seu treball artístic—, amb el nom de l’homenatjat o homenatjada. La capsa que conté la medalla i que li fa alhora de peanya està realitzada en fusta d’olivera.

 

Les darreres cinc persones que han rebut la Medalla d’Or de la ciutat de Vic són:

 
  • 20 de març de 2009. Ricard Torrents, primer rector de la Universitat de Vic.
  • 19 de març de 2010. A Josep M. Guix, bisbe de Vic. A títol pòstum
  • 8 d’abril de 2011. A Pilarín Bayés, ninotaire.
  • 20 de setembre de 2013. A Montserrat Freixer, presidenta d’Osona contra el càncer.
  • 19 de juliol de 2018. A Lluís Solà, poeta, dramaturg, traductor, assagista, pensador i activista cultural.


Des de 1878, la ciutat ha concedit 17 medalles d’Or, dues medalles de Plata i cinc medalles al Mèrit esportiu.