Exposició temporal al Museu Episcopal de Vic: EL LUXE DELS IVORIS ROMÀNICS

Del 22 de març al 7 de juliol de 2019

El luxe dels ivoris romànics

EL LUXE DELS IVORIS ROMÀNICS
Ivoris del Musée de Cluny al Museu Episcopal de Vic
Exposició temporal al Museu Episcopal de Vic
22 de març - 7 de juliol de 2019
  
L’ivori ha fascinat les cultures humanes des de temps remots per la seva suavitat i blancor, signe de puresa, i també per la seva escassetat i preu, que l’han convertit en un element cobejat. A l’Europa preromànica i romànica aquesta fascinació va donar lloc a la producció de preciosos objectes d’ivori, destinats tant al culte com als àmbits domèstics. En ambdós contextos aquest material esdevenia suport artístic, manifestació de prestigi social i econòmic i, en definitiva, expressió de fastuositat.

El Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge de París posseeix una de les col·leccions més importants d’ivoris medievals d’Europa. En ocasió de la reforma de les seves instal·lacions, alguns dels millors exemplars d’aquesta col·lecció han estat cedits per a ser exhibits al Museu Episcopal de Vic. Ambdós museus són fundadors de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa.

Aquesta selecció d’obres d’art excepcionals ens permet reviure les rutes comercials entre continents, l’activitat dels tallers d’eborària, la circulació dels models artístics i l’esclat de les grans esglésies i de les corts reials de fa gairebé un mil·lenni. Amb aquesta exposició coneixerem la història d’uns objectes exquisits i, en poques paraules, tindrem l’oportunitat de deixar-nos fascinar pel luxe dels ivoris romànics.

Organitza:
Museu Episcopal de Vic
Ajuntament de Vic, Bisbat de Vic, Generalitat de Catalunya

Col·labora: 
Musée de Cluny - Musée national du Moyen Âge
Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa

Amb el suport de:
Cercle del Mev