Es descobreix un dibuix del segle XVII del lleó del seguici popular de Vic

La recuperació d’aquesta documentació del 1664 permetrà la creació de la figura del lleó perquè formi part del seguici de les festes de Sant Miquel dels Sants i tota la investigació es plasmarà en la publicació d’un llibreEs descobreix un dibuix del segle XVII del lleó del seguici popular de Vic

Francesc Rocafiguera, Susagna Roura, Rogeret Albert i Joan Miquel Merino

Des de principis del segle XVI les processons i seguicis populars de la ciutat de Vic estaven formades per tot tipus d'entitats. Les confraries dels gremis de treballadors de la ciutat eren les encarregades de portar els gegants i les bèsties, però l'Ajuntament disposava d’aquestes figures.

Ahir, a l’arxiu municipal, es va presentar la descoberta del disseny que va servir de guia per construir la figura del lleó del seguici popular. Una peça que l’any 1664 la confraria de pellaires blanquers va encarregar amb motiu del trasllat de les relíquies dels antics patrons de la ciutat, els Sants Màrtirs, Llucià i Marcià.

El disseny trobat a l’arxiu episcopal per Rogeret Albert, membre de la Comissió de Procuradors de Sant Miquels dels Sants i dels Geganters de Vic, és l’esbós més antic d’una peça del seguici descobert fins ara. El dibuix del lleó va acompanyat d’una descripció de com és aquest element del bestiari i el nom i cognom de la persona que l’havia de construir.

 
Dibuix i informació inèdita del projecte del lleó 

El lleó es recuperarà de forma fidedigne per sumar-se al bestiari ja existent de Vic: els cavalls cotoners, la mulassa, el bou o l’àliga.

Els investigadors Joan Miquel Merino i Francesc Rocafiguera seran els encarregats de plasmar en un llibre tota aquesta investigació tal com van explicar ahir, acompanyats de la regidora de Cultura, Susagna Roura.

El llibre del bestiari plasmarà la història sobre els elements festius de la ciutat, i està previst que estigui llest per les Festes de Sant Miquel dels Sants d’enguany.

Per altra banda, la figura del lleó tornarà a dansar pels carrers de la ciutat en un seguici popular més complet, tal com ja s’havia fet entre els segle XVII i XIX per la diada de Sant Miquel dels Sants, el 5 de juliol.