La nova app de Seguretat Ciutadana acosta la Guàrdia Urbana de Vic a tota la ciutadania

L’aplicació permet realitzar trucades d’emergència geolocalitzades, enviar missatges d’emergència geolocalitzats, notificar incidències a la via pública o enviar missatges individuals o col·lectius per a grups de risc, entre d’altres

Vic fa un pas més per acostar la Guàrdia Urbana a tota la ciutadania i presenta una nova aplicació de seguretat ciutadana per a mòbils. Amb el nom de Seguretat ciutadana-Vicper a dispositius Android, o M7 Citizen Security, per a dispositius IOS, l’app permetrà fer trucar d’emergència geolocalitzades, enviar missatges d’emergència també geolocalitzats o notificar incidències de la via pública, entre altres.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que tot i viure en una ciutat tranquil·la, les noves tecnologies permeten “ser més propers i donar resposta a les diferents necessitats, alertes de seguretat i incidències” amb la voluntat de poder arribar a més gent.

 

En aquest sentit, Erra ha posat èmfasi en què “la nova aplicació permetrà que la ciutadania porti la guàrdia urbana a la butxaca”, recordant que la setmana passada es va presentar el nou servei de wifi gratuït de la ciutat, VicWifi, i que garanteix la connectivitat gratuïta en diversos punts del municipi.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, ha detallat que segons dades dels Mossos d’Esquadra, Vic registra un total de 45 delictes per cada 1.000 habitants, una xifra que ens situa molt per sota de la mitjana catalana que és de 72 delictes. La majoria dels delictes que es registren a Vic són danys, furts i estafes i segons Roura, la nova aplicació servirà per “mantenir i millorar la convivència i la interacció entre els diferents agents implicats en la seguretat ciutadana”, com són els agents cívics, els serveis de mediació, la guàrdia urbana i els Mossos.

 
 

Un antecedent en el sector del comerç

 

L’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Toni Jurjo, ha remarcat que la nova app millora el sistema que que fins ara només s’adreçava al comerç, amb l’objectiu de disminuir el nombre de furts i fomentar la interacció amb la Guàrdia Urbana.

 

Ara es fa un pas més i s’amplia a tota la ciutadania, especialment a determinats col·lectius vulnerables, com la gent gran, jovent, víctimes de la violència de gènere o persones que viuen en cases aïllades. Per això, Jurjo ha detallat que Vic s’afegeix a un projecte municipalista que ja funciona amb èxit en 12 ciutats de l’àrea metropolitana, com Gavà, Sant Feliu de Llobregat o Cornellà de Llobregat, i que s’estendrà a d’altres poblacions catalanes.

 

El fet de ser una app connectada amb d’altres municipis és una de les grans avantatges ja que permetrà que la ciutadania de Vic estigui coberta en l’àmbit de convivència i seguretat quan es desplacin en d’altre poblacions que també en disposin. Així, en cas de fer una trucada d’emergència intervindria la guàrdia urbana del municipi en què s’estigui, i en cas que no es disposi de policia municipal serien els Mossos d’Esquadra.

 

Toni Jurjo ha puntualitzat que Vic ofereix la nova aplicació, no per necessitat, sinó com a millora i per seguir incrementant la sensació de proximitat i seguretat, “uns objectius vitals”. 

 

Nova aplicació de la Guàrdia Urbana

 

 

La Guàrdia Urbana a un clic

 

L’aplicació, que és gratuïta, està disponible a les botigues d’aplicacions d’Android (Play Store) i a l’App Store d’iOS. En el cas d’Android, el nom de l’aplicació és Seguretat ciutadana-Vic, i en el cas d’iOS M7 Citizen Security.

 

Les principals funcions de l’aplicació són les trucades o l’enviament de missatges d’emergència que podran ser localitzats geogràficament -tant des d’aplicatius mòbils com des de l’escriptori de l’ordinador si es té l’aplicació instal·lada-, avisar sobre incidències a la via pública, proporcionar informació de seguretat i de servei útil per a la ciutadania, notificar persones desaparegudes, animals o objectes perduts o enviar missatges individuals i col·lectius a grups de risc, per exemple, avisos sobre la qualitat de l’aire, onades de fred o de calor, entre d’altres.

 

Per poder utilitzar l’aplicació cal que els usuaris es registrin prèviament des de la mateixa aplicació. D’aquesta manera, es facilitarà que la Guàrdia Urbana pugui identificar la persona a localitzar i, fins i tot, es podrà contestar a l’usuari dient que s’hi està enviant una patrulla, per exemple.

 

La nova app permetrà que els cossos de seguretat puguin actuar amb més immediatesa i en cas de fer un avís d’emergència erroni es podrà anul·lar en els tres primers segons.

 

Per a les incidències a la via pública, la ciutadania podrà notificar i incloure fotografies per complementar l’avís, com desperfectes en mobiliari urbà o avisar d’una baralla. Des de la comissaria de Guàrdia Urbana es gestionarà tot allò que arribi per aquesta via i es desviarà, si s’escau, als serveis municipals pertinent per treballar-hi.

 

Des de l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana es promouran sessions presencials per mostrar el funcionament de l’aplicació, un fet que ha despertat l’interès als diversos representants de col·lectius i entitats assistents a la presentació
.