El sopar benèfic Il·lusions a Taula anirà destinat a un projecte pioner d'Osonament

L'esdeveniment del Rotary Club Vic-Osona recaptarà fons per la iniciativa que vol atendre als joves amb problemes de salut mental i addiccions a través de les TIC.

La sisena edició del sopar benèfic Il·lusions a Taula, del Rotary Club Vic-Osona, anirà destinat a la creació d'un projecte pioner d'Osonament. El projecte TerapèuTIC és, com bé indica el nom, un servei terapèutic en la intervenció precoç dels problemes de salut mental i addiccions dels joves d'Osona a través de les noves tecnologies. La iniciativa que vol impulsar Osonament comptarà amb el suport del CESS de la UVic-UCC en la vessant de recerca. El sopar solidari és el proper divendres 17 de maig al recinte firal d'El Sucre de Vic on Nandu Jubany serà el cuiner de l'esdeveniment.

"Els diners que recollirem es destinaran íntegrament a noves maneres de treballar amb aquest col·lectiu", deia Mercè Generó, gerent d'Osonament, durant la roda de premsa de presentació. "Un cop iniciat el treball, volem que sigui un model innovador i es pugui replicar arreu del territori", afegia. En aquest sentit, remarcava la necessitat de fer una intervenció precoç de 14 a 30 anys, tenint en compte, a més, que el finançament per tractar els joves arriba a partir dels 18.

Per la seva banda, la coordinadora del CESS, Marina Geli, explicava que es vol posar el focus en aquesta població perquè "el 75% dels problemes de salut mental s'haurien d'abordar abans dels 25 anys, i si es pot abans dels 18". També remarcava que entre el 10% i el 20% dels adolescents "tenen simptomatologia de trastorn mental". "El projecte pilot utilitzarà la tecnologia", ja que "són nadius digitals", deia Geli, mentre apuntava que hi ha al voltant de 27.500 joves potencials a les addiccions en noves tecnologies a Osona.

Generó va cloure la seva intervenció lloant el compromís del Rotary Club amb la salut mental a Osona, en el seus darrers projectes d'Il·lusions a taula. "La salut mental portarà sempre la marca Rotary Club Vic-Osona", deia la gerent.

Un model d'èxit

El responsable de la 6a edició d'Il·lusions a Taula de Rotary Club de Vic-Osona, Àngel Aibar, explicava que l'acte "reflecteix la voluntat de servei de la nostra associació". Entre totes les edicions anteriors s'ha recaptat 370.000 euros. "És un espai de trobada entre la societat civil i l'empresarial d'Osona", apuntava.

En aquest sentit es pronunciava Ramon Anfruns, president del curs 2018-2019 de Rotary Club de Vic–Osona, remarcant que al llarg dels 25 anys d'història, "l'èxit ha estat gràcies al compromís de les entitats receptores, les empreses i la societat civil". "Aquest és el secret i esperem que sigui tot un èxit en benefici de la comarca i Osonament", concloïa.

El xef Nandu Jubany, que s'ha encarregat de l'àpat de les darreres edicions i també ho farà el proper maig, va lloar el model com "la millor recepta" i va destacar que "al voltant de la taula és on passen les coses més importants".