Premien les botifarres d'ou de Cal Noc de Moià

El centenari establiment ha guanyat el concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn.

La botifarra d'ou de la cansaladeria de cal Noc de Moià, que regenta Guillem Sala i Vilardell, ha guanyat el primer premi del quart Concurs Nacional de Botifarra d'Ou Artesanal, organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, en la categoria de botifarra tradicional. De fet, ja en edicions anteriors havien obtingut mencions especials i un segon, tercer i quart premi d'aquest concurs que s'organitza a l'entorn del Dijous Llarder.

Es tracta d'un negoci centenari, que data del 1017, que actualment regenta Guillem Sala, a qui li va traspassar el seu tiet Francesc Vilardell, el qual ja l'havia heretat dels seus pares i avis. Des de ben jovenet Sala va viure el món de la matança i especejament del porc i els estius ja ajudava en les feines de la botiga. Creu que la xarcuteria no té secrets: «cal una bona matèria primera, i sobretot respectar les temperatures, deixar reposar la carn, i fer cas del bon saber que saben els cansaladers al llarg de tota una vida treballant les carns del porc». Per altra banda, assegura que és primordial respectar l'engreix del porc i donar bon menjar al bestiar com poden ser els cereals i les farines de blat de moro.

 
Antigament a Cal Noc, com se solia fer a totes les botigues que venien porc, es mataven els animals a l'escorxador municipal. Concretament, en mataven quatre els dilluns i quatre els divendres, ja que molts anys enrere s'havien arribat a vendre fins a 500 quilos de botifarres.

Sala, que treballa amb bestiar procedent d'Avinyó i de Moià, afirma que «rebre premis com aquest, et donen molta alegria i t'esperonen a donar molta qualitat en els productes elaborats». Explica que «la cuinera Ada Parellada ja s'ha posat en contacte amb nosaltres i vol conèixer de prop els productes que fem. I això ens omple de satisfacció».

En aquesta edició, al concurs s'han presentat 72 botifarres d'ou i s'han premiat dos tipus de botifarres: «Millor Botifarra d'Ou Artesana Tradicional», que ha guanyat Cal Noc, i «Millor Botifarra d'Ou Artesana Singular», que s'ha endut David Riera Molist de Can Vilada de Vic. El certamen que vol reforçar el valor dels productes artesanals i del comerç de proximitat i a més, millorar la qualitat d'un dels productes tradicionals i de festa procedents del receptari popular.

Article de Joan Capdevila, Regio7.cat