Èxit de participació i consolidació del sector tofoner al Trufforum Vic 2019

Vic ha sigut durant tres dies la capital internacional de la tòfona reunint experts internacionals, associacions, cuiners i visitants

La festa de la tòfona i la gastronomia ha reunit aquest cap de setmana a Vic unes 3.500 persones. El congrés internacional Trufforum 2019 ha posat en contacte el sector professional de la tòfona divulgant-ne els seus valors i cultura. L’edifici del Sucre de Vic ha sigut l’escenari on s’han portat a terme tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional i ponències d’experts nacionals i internacionals i d’associacions de recol·lectors de tòfona. També s’ha disposat d’un espai on tastar i aprendre els secrets de la tòfona, un mercat únic on comprar tòfona de qualitat i un altre on empreses han pogut presentar els seus productes. A més, la plaça Major de Vic ha acollit aquest migdia el primer campionat de gossos de tofonaires de Catalunya.

 

El Congrés ha estat rebut amb un alt grau de satisfacció per part dels expositors i ha tingut una bona valoració dels assistents a les activitats professionals programades i totes aquelles obertes a la ciutadania. Trufforum 2019 ha estat organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, la Diputació de Barcelona, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona,  l’European Mycologiocal Institute (EMI) i  el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

 

Trufforum 2019 ha servit per consolidar la segona edició d’aquest congrés mundial convertint-lo en un punt de trobada vertebrador i dinamitzador del sector agroalimentari i agrari emergent de la tòfona.

 

Mercat de la tòfona al Trufforum

 

 

El Trufforum Vic 2019 en xifres

 

Osona Cuina i la tòfona s’han reafirmat com a binomi d’èxit en aquest congrés. Aquest col·lectiu ha realitzat 2100 tapes per poder degustar i gaudir de la gastronomia de la tòfona. La part professional del congrés internacional es tanca amb una molt bona acollida per part dels ponents i participants de diferents nacionalitats i amb una valoració molt positiva del conjunt sector tofoner.

 

 

La cuina de la tòfona en directe, amb 6 tallers demostratius de la mà d’especialistes, ha reunit una mitjana 150 persones per sessió. L’Aula de la tòfona, el lloc ideal per aprendre, tocar i tastar la tòfona ha tingut un 100% d’ocupació. La quantitat total de tòfona negra venuda pels diferents productors d’orígens diversos, classificada i garantida ha estat de 20 kg.

 

Primer campionat de gossos tofonaires de Catalunya

 

 

 

Un jove campió en el primer campionat de gossos tofonaires de Catalunya

 

En Nil Camps, de 15 anys, i el seu gos Dai de Cabrils (Maresme) s’han proclamat guanyadors del primer campionat de gossos tofonaires. El segon classificat ha estat l’equip de Juan Alfonso Magaña i Zac de Bigues i Riells ( Vallès Oriental) i el tercer Hector de Abril amb Packun d’Alcover (Alt Camp).

 

L’espectacle tenia per objectiu divulgar i reconèixer el treball de persones i gossos que es dediquen a la recol·lecció de tòfona, així com donar visibilitat a un sector agroalimentari i forestal estratègic a Catalunya. Al campionat de Catalunya de gossos tofonaires hi han participat deu equips provinents d’arreu del país.

 

A cada equip se li ha assignat per sorteig una de les deu parcel·les on prèviament l’organització havia amagat quatre exemplars de tòfona negra. Els equips han disposat de quatre minuts per buscar les tòfones en la seva parcel·la. L’equip guanyador ha estat el que ha aconseguit trobar totes les tòfones en el menor temps. Concretament, el guanyador ha trigat un minut i tres segons a localitzar les quatre tòfones.

 

El lliurament de premis ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol i el president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers.

 

El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires ha estat coorganitzat per l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat) i ha comptat amb la direcció tècnica de Dídac Espasa. Aquesta és una de les activitats que tindrà continuïtat a Vic en els propers anys.

 

 Guanyadors del primer Campionat de Catalunya de gossos tofonaires amb autoritats