Vic serà la capital internacional de la tòfona durant tres dies

Del 25 al 27 de gener, el Trufforum 2019 posarà en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els seus valors i cultura i reunirà experts internacionals, associacions, cuiners i visitants al Sucre

Tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional, activitats a l’Aula de la Tòfona, un campionat de Catalunya gossos tofonaires, un centenar d’inscrits al Congrés Internacional de la Tòfona, ponències d’experts nacionals i internacionals, associacions de recol·lectors de tòfona, empreses que presenten els seus productes en un mercat de tòfona únic. Aquestes i moltes altres activitats faran que la tòfona sigui la protagonista a Vic del 25 al 27 de gener durant el congrés internacional Trufforum 2019 que posarà en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els seus valors i cultura.

La segona edició d’aquest congrés mundial, que vol promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les llars i restaurants, dinamitzarà el sector agroalimentari i agrari emergent com és el conreu de la tòfona amb la “voluntat d’acostar la tòfona lluny de l’elitisme i  fer-la accessible a tothom”.

 
Esdeveniment gastronòmic d’avantguarda

Vic reivindica la seva condició de capital internacional de la tòfona i recuperar el seu posicionament en el mapa dels esdeveniments gastronòmics d’avantguarda del país. Durant la presentació que ha tingut lloc aquest matí, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha exposat que la tòfona dona l’oportunitat al nostre territori de generar un valor diferencial en el sector agroalimentari, turístic, gastronòmic i científic que cal aprofitar. En aquest sentit, Erra ha detallat que la tòfona encaixa amb alguns dels valors que es volen associar a la nostra ciutat: qualitat, proximitat i sostenibilitat. “Tenim una gran esperança dipositada en aquest projecte i volem que l’empremta del Trufforum sigui profunda, de manera que l’any que ve la ciutat mantingui bona part de les activitats que es portin a terme”, ha afegit.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Montse Barniol, ha afirmat que Catalunya, com a productora de tòfones, s’està posicionant a nivell europeu amb França i Itàlia, amb una clara vocació d’internacionalització del producte sense deixar de banda el mercat interior utilitzant la gastronomia per donar-lo a conèixer al públic en general.
 
Per la seva banda, el president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Puigdollers, ha agraït la col·laboració de les diverses entitats implicades i que permeten que el Trufforum continuï promovent la recol·lecció de la tòfona a la comarca, tal com s’està fent, a un altre nivell, amb la Mostra de la Tòfona silvestre des de l’any 2015.
 
Tòfona més accessible

El cuiner i prescriptor de la tòfona, Ignasi Camps, ha recordat que a Osona i a Vic s’hi destil·la tòfona des de fa temps. Un producte que, al principi, era un producte desconegut i obscur però que “gràcies a l’impuls dels cuiners i de les administracions s’està deixant de veure com un producte purament elitista”. Camps ha afirmat que durant el Trufforum es posarà en alça el valor de la tòfona com a condiment i no únicament com a plat principal, potenciant elaboracions més senzilles i acostant-la a la major part de la ciutadania.

El coordinador de Truffoum Vic, Isaac Gelabert, ha recordat que la voluntat d’aquest esdeveniment internacional és “acostar la tòfona i fer-la més accessible a tothom”. També ha revelat que Carme Ruscalleda i Toni Balam rebran el reconeixement d’Ambaixadors de la Tòfona durant la inauguració del Trufforum, que tindrà lloc el proper divendres 25 de gener a dos quarts de 9 del vespre a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre.

Podeu consultar la programació del Trufforum Vic 2019 aquí.