La Fira de la Tòfona de Centelles, capital mundial de la gastronomia per un dia

Carme Ruscalleda, Jean-Louis Neichel, Jaume Fàbrega i Josep Sucarrats són les estrelles de la jornada

Amb humil respecte i amb el permís dels organitzadors de la pròxima edició del Trufforum de Vic del mes que ve, aquest cap de setmana a Centelles va tenir lloc una 11a Fira de la Tòfona que ha estat un èxit de prestigi i imatge gastronòmica d'aquest diamant de la cuina. Va comptar amb la presència de patums de la cuina a escala mundial i en diferents àmbits com Carme Ruscalleda, Jean-Louis Neichel, Jaume Fàbrega i Josep Sucarrats entre d'altres.

Aquesta edició va començar, com és habitual, dissabte al matí amb els tallers gastronòmics oberts al públic i aquest any a més en una nova ubicació amb una enorme carpa climatitzada al bell mig de la plaça Major. Els tallers de cuina amb tòfona i degustació van anar a càrrec de Jordi Llobet del restaurant L'Ó del Món Sant Benet amb una estrella Michelin i de la xef del restaurant La Calèndula, Iolanda Bustos.

Tot seguit va tenir lloc el 6è concurs de gossos tofonaires i a la tarda el taller de perdre la por a cuinar amb tòfona a càrrec del xef i professor centellenc Cesc Molera i l'estudiosa de la tòfona, Fina Vila. Els tallers de dissabte van cloure amb Dina Piera de l'Escola d'Hostaleria d'Osona amb una sessió de pràctica de cuina de Nadal a base d'aperitius i snacks.
 

Cesc Molera i Fina Vila. Foto: Toni Carrasco

 

Una tòfona durant la fira d'aquest cap de setmana a Centelles. Foto: Toni Carrasco


Classe magistral de Carme Ruscalleda

El diumenge el plat fort fou la classe magistral de la Carme Ruscalleda que portava per títol "La tòfona d'hivern del país és esperada, desitjada i seductora". També va continuar obert al públic l'espai firal al Passeig amb paradetes relacionades amb Tuber Melanosporum que enguany en aquestes dates ja està en una maduració òptima, és d'una qualitat excepcional i està a un preu al voltant dels 950 euros el quilo.

I dins la fira com a novetat es va portar a terme un concurs de cuina amb tòfona amb tres alumnes finalistes de l'Escola d'Hostaleria d'Osona. Entre el jurat vam poder veure al cuiner, ara ja jubilat, Jean-Louis Neichel i que fou un dels fundadors als anys 70 d'El Bulli, i el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats.

Per últim, el més important gastrònom i escriptor de cuina del nostre país, amb setanta llibres publicats, Jaume Fàbrega també va fer un tomb per l'espai firal i per les diferents activitats que es portaven a terme tot dinant al restaurant Via de la plaça Major, un menú degustació de tòfona negra silvestre de la zona, basat en plats de terra, aire, mar i muntanya com: la tapeta amb tòfona amb mantega; l'ou a baixa temperatura trufat amb crema de carabassa, dauets de foie i ametlla torrada; bacallà confitat amb oli de tòfona i la seva samfaina; caneló de melós de vedella amb beixamel de tòfona i de postre amb flam d'ou tòfona i merengue amb tòfona.
 

Jean-Louis Neichel i Josep Sucarrats, a Centelles Foto: Toni Carrasco

 

Jean-Louis Neichel, Jaume Fàbrega i Josep Sucarrats, a Centelles Foto: Toni Carrasco