La Fira Joc Joc de Tona arriba a la majoria d'edat amb ganes d'ampliar «la tradició juganera»

L'organització vol canviar de dates perquè el certamen es converteixi en un únic esdeveniment fora la tutela de la Festa Major d'Hivern

La Fira Joc Joc de Tona arriba a la majoria d'edat amb moltes ganes de créixer. Així ho anunciaven aquest dimarts en la roda de premsa de presentació de la 18a edició del certamen, que se celebra aquest diumenge 2 de desembre. "Té molt potencial de creixement i la nostra idea és ampliar-la", deia el regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Pere Senyé, destacant la capacitat d'aglutinar un públic "intergeneracional". En aquest sentit, l'alcalde Josep Salom afegia que es plantegen que la fira "pugui caminar sola com una única entitat amb una altra data, sense la tutela de la Festa Major d'Hivern".

"Fer-la al pavelló té moltes coses positives, com la comoditat i la logística, però l'espai és limitat", deia Salom, remarcant que tenen la intenció de fer-lo créixer i diversificar l'oferta i especialitzar-se. D'aquesta manera, es canviaria de dates i per tant es podrien fer servir espais que fins al moment se solapen amb altres actes de Festa de Sant Andreu.


"Arriba a la majoria d'edat plenament consolidat i amb molt bona salut", apuntava l'alcalde de Tona, Josep Salom: "S'ha fet un nom a Catalunya i és la fira més antiga relacionada amb els jocs i les joguines tradicionals".

Màgia, joc i novetats

Salom apuntava que la Fira Joc Joc i la tona de Màgia són les dues grans fires que celebra Tona a la tardor i a la primavera. "Ens agrada que hi hagi una correlació entre els dos esdeveniments perquè la màgia no deixa de ser una manera de jugar, i a la vegada hi ha la màgia dels jocs", explicava. Per això, una de les novetats del certamen va en aquest sentit.

Així ho explicava Xavier Socías, de l'organització, destacant que s'ha creat una secció pròpia "per la projecció que fa Tona del joc". D'aquesta manera, el nou espai, sota el títol "Tona juga", hi haurà tres elements: la ludoteca de Tona, "una de les més actives a nivell català"; un espai per Tona de Màgia"; i jocs de taula creats per alumnes de l'Institut de Tona. Aquests faran demostracions dels seus jocs en un speed dating i podran conèixer la sortida que tindria el seu invent. "És una demostració de la tradició juganera que es manté en aquests joves", concloïa Socías.



Les altres novetats destaquen els espectacles al pavelló i la incorporació d'un escape room i alhora un break-out, un joc en què s'haurà de resoldre l'enigma a través de les pistes repartides pels dos pavellons. El format se segueix dividint entre joc clàssic i modern.

El premi Mil·liari més jove

La Fira Joc Joc, de moment, està emmarcada en la Festa Major d'Hivern. L'alcalde destacava que era la festivitat "més tradicional i arrelada" de Tona, ja que hi participen les entitats del municipi organitzant activitats. Entre els diferents actes, Salom destacava el premi Mil·liari que s'entregarà aquest divendres a Carles Puigferrat i Oliva. "És el més jove fins al moment", deia, remarcant que "això no vol dir que no tingui una trajectòria molt llarga". El guardó se li entrega per la seva dedicació al poble des del "vessant historicista i d'investigació". "Es reconeix la feina ben feta i perquè sigui un estímul i continuï fent coses tan bones pel municipi", concloïa el batlle.
 

 Més informació de la Fira Joc Joc de Tona

 Consulta tota la programació de la Festa Major d'Hivern

 

La Fira Joc-Joc en una imatge d'arxiu. Foto: José M. Gutiérrez