La Diputació de Barcelona augmenta en més d'un 80% el suport econòmic als ajuntaments d'Osona en els darrers dos mandats

  • El pressupost del Pla Xarxa de Governs Locals, principal eina de suport als municipis, s’eleva dels 35,85 milions (2008-2011) als 64,70 milions d’aquests tres primers anys de mandat
  • L’aposta per l’autonomia financera dels ajuntaments i del Consell Comarcal ha estat un dels eixos de treball de la Diputació per tal d’oferir serveis de qualitat a la població d’Osona

 

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat aquest dijous l’acció de la corporació durant l’actual mandat a Osona. Una inversió que demostra la voluntat de la Diputació de connectar amb el territori i que ha crescut de forma exponencial en la darrera dècada.

Durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació que ha tingut lloc al Consell Comarcal d’Osona, Castells ha recordat que el Pla d’Actuació de Mandat de la Diputació de Barcelona «té la voluntat de connectar: connectar les persones, connectar els municipis, connectar els territoris i, sobretot, connectar amb la justícia, la igualtat i les oportunitats de futur».

Castells ha afirmat que la vocació de la Diputació «és una vocació municipalista, amb la voluntat de fer un servei patriòtic» per aconseguir que «el nostre territori sigui equilibrat i pugui tenir unes oportunitats com la resta del país».

En el que portem de mandat, la Diputació de Barcelona ha destinat més de 64,70 milions d’euros a Osona en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals, a través del qual treballa per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials als governs locals.

Aquesta inversió feta en els tres darrers anys de mandat, suposarà un augment respecte tot el mandat anterior, ja que, a dia d’avui, és sensiblement superior a la duta a terme entre el 2012 i el 2015 (63,58 milions d’euros). D’altra banda, el percentatge d’augment s’eleva fins al 80,74% si es compara amb la inversió feta durant el mandat 2008-2011 a través del Pla Xarxa de Governs Locals (35,85 milions d’euros).

Connectar amb les oportunitats de futur

Una de les principals apostes d'aquest mandat per connectar amb les oportunitats de futur de les persones i del territori ha estat l'impuls de les obres per permetre que la fibra òptica arribi a 26 municipis i 78.804 habitants potencials d’Osona. Les obres, començades aquest estiu, tenen un pressupost de licitació de 7,92 milions d’euros i afecta a 114,2 km de carreteres de la comarca.

En aquest sentit, Castells ha assegurat que, amb el desplegament de la fibra òptica, «podem equilibrar territorialment el nostre país i la nostra demarcació i, per tant, donem oportunitats a que no es despoblin els nostres municipis i que aquests tinguin les oportunitats de captar persones que vulguin viure-hi».

El foment de l’ocupació ha estat un dels eixos principals d’aquest mandat. En aquest àmbit, destaca la tasca al llarg d’aquest mandat per connectar els ciutadans amb les oportunitats de futur. Amb la voluntat de promoure una contractació estable i aportar una ocupació de més qualitat, la Diputació ha invertit més de 5,82 milions d’euros al foment de l’ocupació al llarg dels tres darrers anys a la comarca d’Osona.

Un segon eix que defineix l’acció que ha desenvolupat la Diputació de Barcelona al llarg d’aquest mandat és l’atenció a les persones; on destaca l’aposta constant pel Servei Local de Teleassistència que dona cobertura a 3.633 persones usuàries de la comarca d’Osona, amb un pressupost per al 2018 per a tota la demarcació de 12.368.584,33€, dels quals un 47% és aportat per la Diputació. Aquest és un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata.

La tercera branca de l’aposta de la Diputació per assegurar la igualtat entre persones és l’impuls per connectar la ciutadania amb l’educació. En aquest àmbit destaquen els 2,22 milions d’euros que la corporació ha destinat al finançament de les llars d’infants municipals d’Osona entre el 2015 i el 2018.

Connectar amb el territori

L’equilibri territorial ha estat, sens dubte, un dels principals motors d’acció d’aquest mandat. En aquest sentit, i sota la premissa d’apostar per una administració local que tingui garantides l’autonomia i la suficiència financera, la Diputació de Barcelona ha invertit més de 3,51 milions d’euros al desenvolupament local d’Osona.

Aquest programa té la finalitat de permetre realitzar, als governs locals, actuacions en equipaments, infraestructures i béns locals, tant en inversió nova com de manteniment, reparació i conservació, que siguin vertebradores del territori.

A més, la corporació ha destinat 3,22 milions d’euros a la millora i reforma d’edificis singulars i elements patrimonials en actuacions com les que s’han dut a terme a l’Ermita de Sant Fruitós (Gurb), Can Puget (Manlleu) i Casa Serratosa (Vic).  En aquesta línia, Castells s'ha mostrat orgullós «de preservar el patrimoni, no tan sols pel fet de cuidar i mantenir la nostra història, sinó pel fet que això pot generar, també, un retorn social i econòmic als municipis».

Finalment, la Diputació també ha invertit més de 400.000 euros a la millora dels polígons de Taradell, amb la millora de les xarxes de clavegueram al polígon el Vivet, la remodelació de l’enllumenat, les millores en la xarxa de telecomunicacions del polígon Castellets i la millora de l’accessibilitat per a vianants i pavimentació de vials.