La tradicional Fira de l'Avet d'Espinelves espera vendre uns 4.000 exemplars

La 38a edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves, una de les més tradicionals del calendari nadalenc del país, arrencarà dissabte vinent, 1 de desembre. En total s'hi muntaran una norantena de parades, set de les quals seran d'avets i amb les que s'espera vendre uns 4.000 exemplars.

L'alcalde d'Espinelves, Joan Manel Claveria, ha explicat a l'ACN que, previsiblement, els dies de més afluència seran durant el pont de la Puríssima, per la coincidència amb el Mercat Medieval de Vic. "No ens fem la competència", sinó que les dues fires són un bon complement, ha assenyalat. Amb tot, el batlle ha recomanat als visitants que hi vagin dilluns, dimarts o dimecres perquè trobaran una fira amb els mateixos productes i serveis, "però es podrà passejar millor". El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà la primera jornada de la fira.De cara a dijous 6 de desembre (dia de la Constitució), "com que no hi ha res a celebrar", ha dit l'alcalde, han previst un acte solidari i sorpresa pels presos polítics i els exiliats. 


Molts dels visitants provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també de diversos racons de Catalunya, atrets per la singularitat de la fira. Com a novetat, enguany és previst fer una enquesta per determinar la procedència i el grau de satisfacció del públic.

L'alcalde opina que allò que fa única la fira, i que provoca que el públic hi torni cada any, és "la tradició" d'anar a buscar l'arbre, els torrons o les peces que falten del pessebre. "Hi ha gent que cada any busca això. Gent que ve amb els seus néts, però que quan els seus fills eren adolescents ja venien a buscar l'arbre", ha destacat. Precisament, segons l'alcalde, un dels grans èxits de la fira ha estat i és mantenir la seva essència. 

Un altre dels punts que cada any afecta la Fira de l'Avet és la mobilitat, amb xifres d'assistència que poden anar dels 60.000 fins els 90.000 visitants, depenent de l'any. Tot i que hi ha més de 1.200 places habilitades en aparcament a l'interior del poble, "això és totalment insuficient", ha assenyalat l'alcalde. En moments puntuals, els visitant poden superar en centenars aquestes xifres i Claveria demana paciència i també que, si es pot, enguany s'hi vagi dilluns, dimarts o dimecres, " per poder passejar tranquil·lament i dinar en algun dels restaurants". O, si s'hi va els dies del pont, ha puntualitzat, que es triï una franja que no sigui la de les 12 del migdia. 

Una parada menys d'avets per una jubilació

Durant els nou dies de fira, Espinelves s'omple d'una norantena de parades. D'avets enguany n'hi haurà set, una menys que l'any passat, perquè un dels paradistes s'ha jubilat. A més, també s'hi poden trobar tot tipus de productes naturals i artesans com embotits, formatges o torrons i una mostra d'oficis artesans.

Pel que fa als avets, les tres varietats més demandades són Nordmanniana, Excelsa i Masjoanis. De fet, el Masjoanis és un avet autòcton d'Espinelves que es va crear fent un empelt entre un avet de les Guilleries i un avet andalús.

La Fira de l'Avet d'Espinelves va néixer l'any 1981 de la mà d'un grup de joves del municipi amb la intenció de recollir diners per fer activitats al poble. Des de llavors, la fira ha anat creixent en nombre de parades i sobretot en nombre de visitants fins a convertir-se en una de les fires de Nadal més importants i concorregudes de Catalunya.