Oliba Episcopus, una exposició temporal al Museu Episcopal de Vic que recorre la trajectòria del bisbe Oliba

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull fins al 10 de febrer de 2019 l’exposició Oliba Episcopus, una mostra que proposa una visió renovada del bisbe, el seu context i els diferents aspectes de la seva trajectòria en l’any que se celebra el seu mil·lenari.

A Oliba Episcopus es fa un recorregut des de l’origen comtal d’Oliba fins a la seva obra artística, cultural i política, passant per la seva condició de monjo i abat, la consagració episcopal i les tasques pròpies del bisbe.

L’exhibició agrupa els testimonis materials i documentals més importants de la vida d’Oliba i del seu entorn, junt amb altres de coetanis, procedents de diferents col∙leccions de Catalunya i d’Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim i Ciutat del Vaticà).

Entre les obres exposades destaquen les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, que juntament amb els fragmentsd’una tercera bíblia, la de Fluvià, es reuneixen per primer cop en aquesta exposició. Gràcies a recursos tecnològics també es pot visitar la catedral romànica de Vic tal com era al segle XI.

En el marc de l’exposició es programen diverses activitats com ara la conferència ‘Oliba: un bisbe i abat a l’Europa de l’any 1000’, a càrrec de Marc Sureda, comissari de l’exposició, que tindrà lloc el proper dimecres 21 de novembre a les 18.30h; o la xerrada ‘La il·luminació de manuscrits en època medieval’, a càrrec de Judit Verdaguer, conservadora del MEV, que serà el dijous 24 de gener a les 18.30h.

També s’organitzen visites guiades a l’exposició i a la catedral d’Oliba els dissabtes a les 17h i els diumenges a les 13h. S’aconsella reserva.