El Pla Estratègic de la Bicicleta de Vic s'aprova per unanimitat

També obtenen llum verda l’inici de l’expedient per licitar el projecte de construcció de la nova biblioteca i la derogació del pla especial d’usos dels eixos comercials de la ciutat

La ciutat de Vic comptarà definitivament amb un pla estratègic de la bicicleta, tal com es va aprovar per unanimitat en el ple celebrat ahir. La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, va exposar que s’acceptaven parcialment les al·legacions presentades pel grup municipal d’ERC-Som Vic, referents a la connectivitat amb el municipis veïns i els polígons industrials, i que no s’incloïen aquelles que des del Bicicleta Club Catalunya (BACC) creia que ja es preveien dins del propi pla.

 

En aquest sentit, el regidor d’ERC-SOM Vic, Jaume Colomer,va congratular-se que s’incloguessin les esmenes en el pla estratègic presentat feia 11 mesos. Amb les noves inclusions  “s’ha millorat la situació del pla, s’arriba als polígons, al Puig dels Jueus i es millora el presentat gairebé fa un any”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va reconèixer que “la mobilitat amb bicicleta a la ciutat de Vic és un repte”, però que el Pla Estratègic de la Bicicleta “camina en la direcció correcta per esdevenir una bona eina per guiar una mobilitat sostenible en una ciutat habitable”.

 

Arnau Martí, de Vic per a Tots, va celebrar l’aprovació del Pla tot i lamentar la lentitud en els processos administratius necessaris per portar a terme aquest tipus d’iniciatives.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, es va mostrar content amb l’aprovació del document tot i que va apuntar que “la vocació d’anar amb bicicleta a la ciutat de Vic no hi és”.

 
 

La nova Biblioteca, més a prop

 

Després d’aprovar per unanimitat l’inici de l’expedient per a licitar el projecte de construcció de la nova biblioteca de Vic, que s’ubicarà al Passeig de la Generalitat, és més a prop de fer-se realitat.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va demanar que en el plec del projecte s’hi poguessin incloure clàusules socials en matèria de compliment de legislació laboral i també d’estar al corrent en els pagaments a la Seguretat Social.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va recollir la proposta sempre i quan fos viable jurídicament. Un fet que va reafirmar in situ la secretària de l’Ajuntament de Vic.

 
 

Derogació del Pla especial d’usos dels eixos comercials de la ciutat

 

Un altre dels punts que va ser sotmès a debat en la sessió plenària va ser la derogació del Pla Especial d’Usos dels eixos comercials de Vic.

 

Tal com va explicar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, la derogació té lloc “per l’obsolescència del que s’hi recull i que impedeix que es puguin obrir nous establiments i serveis en els locals comercials buits”. Palmero va remarcar que el Pla ha de ser un document dinàmic i fàcilment adaptable als canvis i va assenyalar que el Pla en qüestió quedaria automàticament cancel·lat amb l’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), tal com succeeix amb la resta de plans que pengen directament d’aquest planejament.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana, va demanar a l’equip de govern que valorés la possibilitat de retirar aquest punt de l’ordre del dia “per tal de debatre serenament i amb profunditat aquest tema i corregir les disfuncions detectades en el pla especial d’usos”. Ballana va afegir que deixar la regulació del comerç en mans del mercat aniria en detriment del comerç de proximitat.

 

En aquesta mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va demanar també la retirada del punt de l’ordre del dia, ja que havien entès que la voluntat de l’equip de govern no era la de crear un nou pla en el marc de la Taula de Comerç. “La no creació d’un pla d’usos específic perjudicaria clarament el comerç”, va puntualitzar Barnolas.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va admetre que “des del 2010, data d’elaboració del pla d’usos especial, la situació ha canviat molt i cal actualitzar-lo. Cal que Vic tingui un model comercial defensable i per això demanem que al POUM es recullin una sèrie de criteris específics per establir nous comerços”.

 

Fabiana Palmero es va comprometre a “elaborar un nou Pla especial d’usos dels eixos comercials de la ciutat de Vic amb una Taula de Comerç formada per tots els agents implicats”. A més, va emfatitzar que el pla d’usos actual no dona resposta a les necessitats d’una “ciutat dinàmica” com Vic.

 
 

Subvenció de 70.000 euros pel Club Patí Vic

 

Durant el ple d’ahir es va aprovar lliurar una subvenció de 70.000 euros al Club Patí Vic amb els vots de tots els grups municipals a excepció de Capgirem Vic, que hi va votar en contra.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Josep Lluís Garcia, va contextualitzar el debat que s’havia produït en el si de la seva formació sobre si calia o no aprovar la concessió d’aquest ajut a un club privat, el Club Patí Vic. Garcia va argumentar que després d’haver conegut la realitat de l’entitat, havien decidit donar-hi suport per acabar amb la imatge obscura del club i tenint en compte que es perdria una base esportiva per 250 nens i treballadors.

 

En aquest sentit, Garcia va demanar que hi hagués un acompanyament des de l’Ajuntament de Vic, tant econòmic com institucional, per “trencar amb l’etapa fosca que ha perjudicat la imatge del club i de la ciutat” i s’espera que hi hagi un retorn per la ciutadania i un sentit de responsabilitat per part del club.

 

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va afirmar que “la concessió d’aquests 70.000 euros és un pedaç que no solucionarà el problema de l’entitat. No estem d’acord en realitzar transferències a entitats privades i en aquest cas creiem que cal fer una auditoria pública per determinar l’origen dels 2 milions d’euros de deute”. Coma va reiterar la proposta de municipalització del club, “una acció que garantiria la continuïtat de l’entitat i la dels seus treballadors”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va celebrar l’acord per beneficiar el conjunt de la ciutat: “Es tracta d’un acord lligat a un conveni realista, assumible i viable, que no es destinarà al primer equip, sinó que serviran per invertir-les en unes instal·lacions que són usades per més de 250 nens i nenes”.

 

Des de Vic per a Tots, Arnau Martí va posar en relleu el valor formatiu, esportiu i social de l’entitat. “Pensem que el conveni conté compromisos per part del club que compensaran l’esforç fet per la ciutat de Vic i que cal aconseguir que el club se’n pugui sortir tot sol”, va afegir.

 

El regidor d’Esports, Titi Roca, va agrair el treball conjunt i el consens dels grups polítics pel bé de la ciutat dient que “se seguirà treballant per fomentar valors com la cohesió social a través de l’esport”. Roca va remarcar que els diners de la subvenció no es destinaran pel primer equip, tot i que és un referent i representa la ciutat, i que els dirigents del Club justificaran les despeses i tota la documentació fiscal. El regidor d’Esports va concloure que “en situacions extraordinàries, calen solucions extraordinàries”.

 
 

Aprovació de la desafectació inicial de Can Baumann

 

Els terrenys de Can Baumann, que actualment acullen la facultat de Medicina de la UVic-UCC, se cediran a la Fundació Universitària Balmes per poder ampliar el campus universitari de la UVic-UCC, tal com queda recollit en el conveni corresponent i es va decidir ahir en el ple municipal amb els vots favorables de tots els grups a excepció d’ERC-Som Vic, que s’hi va abstenir, i de Capgirem Vic, que hi va votar en contra.

 

En aquest sentit, el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va indicar que “aquesta desafectació és un pas previ per privatitzar l’espai en benefici de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC”,  i va remarcar que “cal deixar de beneficiar les privatitzacions amb el suport dels grups que es consideren d’esquerra”.

 
 

Més recursos per la tarifació social de les escoles bressol

 

El pressupost de l’encomana de gestió de les escoles bressol municipals de Vic a Feduart es va incrementar ahir en 61.541 euros per poder cobrir l’increment de les famílies que s’han acollit a la tarificació social aquest curs i l’increment salarial fixat per llei. Hi van votar a favor tots els grups municipals excepte Capgirem Vic, que es va abstenir.

 

“La tarificació social comporta una adaptació de les quotes en funció de la renda familiar per afavorir la igualtat d’oportunitats i la inclusió social. En 3 anys s’ha passat del 16% al 33% de les famílies que es poden beneficiar de la tarifació social”, va detallar el regidor d’Educació i Hisenda, Àlvar Solà.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per ERC-Som Vic de reprovació de les declaracions de la senyora diputada Inés Arrimadas, presidenta del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya. La moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de PLV.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per exigir l’alliberament immediat dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el l’abstenció de PLV.

 

c/ Moció presentada per Capgirem Vic per al foment de la sobirania i la sostenibilitat energètica de la ciutat de Vic. La moció s’aprova per unanimitat.