Cinquenes Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central

Posaran en valor l’activitat d’aquesta disciplina a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès

El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia organitzen les cinquenes Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central que se celebraran el dies 26 i 27 d’octubre al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

Les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central neixen el 2010 amb la voluntat de ser una eina útil de difusió i de coneixement i de posar a l’abast de professionals, investigadors i estudiants, els resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme cada dos anys.

Enguany fa 70 anys membres del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), en el transcurs d’una excursió a Rubió, identifiquen les restes arqueològiques d’una vil.la romana prop del poble de l’Espelt, dins el municipi d’Òdena. Ha estat en motiu d’aquesta efemèrides, important per l’arqueologia de la comarca de l’Anoia, que s’ha volgut celebrar aquestes V Jornades al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

Així doncs, el primer bloc de les Jornades es centra en l’estat actual de la recerca arqueològica i paleontològica a la comarca de l’Anoia i les perspectives de futur. Es preveu pel dia 26 d’octubre un total d’11 comunicacions dels projectes que s’hi han desenvolupat durant el quadrienni 2014-2017, així com aquelles intervencions preventives i d’urgència més destacables dels últims anys. Entre aquestes es destaca els treballs a l’entorn de jaciments tant rellevants com el jaciment paleontològic del Dipòsit de Can Mata (Hostalets de Pierola), el prehistòric de l’Abric Romaní (Capellades) o de les restes ibèriques, romanes i medievals en el nucli urbà dels Prats de Rei. També hi haurà una comunicació per reflexionar en relació a l’arqueologia a la ciutat d’Igualada (casc antic d’origen medieval clos dins un recinte emmurallat).

A la tarda un cop acabades les comunicacions es farà una taula rodona per debatre a l’entorn de les problemàtiques de l’arqueologia i paleontologia a l’Anoia. El dia el dia 27 d’octubre es presentaran algunes de les intervencions arqueològiques més
significatives dins el període 2016-2017 portades a terme a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès.
Fer esment que entre el anys 2016 i 2017 a la Catalunya Central es varen autoritzar unes 283 intervencions arqueològiques i paleontològiques, repartides per comarques de la següent manera: Anoia 45; Bages 61, Berguedà 27; Moianès 17; Osona 119, Solsonès 14.

El mateix dia 27 per la tarda es farà una visita guiada a la vil.la romana de l’Espelt (Òdena), on es coneixerà el jaciment mitjançant l’aplicació de les noves tecnologies.

Totes les Ponències, Comunicacions i Resums de la resta d’intervencions, seran publicades en les ACTES corresponents, les quals com en les altres edicions seran penjades en EL CALAIX de Departament de Cultura.

Es donarà l’oportunitat a tots els assistents a les jornades de poder fer de forma gratuïta la visita al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

L’arqueologia ha de ser un debat científic, però aquest coneixement també forma part del bé comú i, per tant, ha d’arribar a la societat. Per això, l’organització convida a assistir-hi a tothom que vulgui aprofundir una mica més en aquest món tan ric i apassionant. La inscripció a les Jornades és gratuïta però cal formalitzar-la AQUÍ.