Tres candidats opten a ser rector de la UVic

Tres candidats opten a convertir-se en el nou rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Segons ha pogut saber Osona.com, en total s'han presentat 13 candidats, deu dels quals han estat excloses perquè no compleixen els requisits. Tenir el grau de doctor, ser catedràtic i un nivell excel·lent d'anglès són els principals requeriments que constaven en la convocatòria. Només tres persones ho han complert. No ha transcendit cap nom perquè el procés de selecció garanteix total confidencialitat dels candidats.

Aquesta és la segona convocatòria en el mateix any, després que Oriol Amat renunciés al càrrec per "motius estrictament familiars i personals sobrevinguts". Amat va anunciar la decisió el juny passat i es va haver d'obrir una nova convocatòria. Aquest dilluns es va acabar el termini. Durant aquest temps Joan Masnou, el vicerector amb més antiguitat, ha estat la màxima instància de la institució.

Cal destacar que en la primera convocatòria, en la qual es va escollir Amat, s'hi van presentar les mateixes candidatures (13) i cinc van complir els requisits, dos més que ara. Oriol Amat havia de substituir Jordi Montaña, que va deixar el càrrec aquest juliol en mans de Masnou.

La decisió final a finals d'any

Ara la Comissió de Selecció de la UVic-UCC ha de ratificar que tots els candidats compleixen aquests requisits i ho ha de presentar a l'executiva de la FUBalmes. Aquesta comissió està formada per per Josep Arimany en representació de l'Ajuntament de Vic, Mercè Rosich en representació de la Fundació Universitària Balmes, un representant de la Generalitat de Catalunya, Joan Font en representació de la societat civil, i Núria Simó com a representant de la comunitat universitària.
 
Joan Masnou, el rector en funcions. Foto: Josep M. Montaner
 
També en formen part tres acadèmics externs, el catedràtic de la UAB i expresident del Col·legi de Metges Miquel Vilardell, l'exsecretari general de CIC Claudi Alsina, i el director d'ICREA, Antoni Huerta, que han valorat, prèviament, els candidats en funció dels mèrits acadèmics i de recerca.

Un cop s'hagin ratificat les candidatures, l'executiva de la FUBalmes serà la responsable de valorar els candidats i proposar-ne un al plenari del Patronat per tal que l'aprovi. En el termini de 15 dies es convocarà el Claustre perquè es pronunciï sobre el programa de l'escollit. Aquest ha de presentar el seu programa davant la comunitat educativa i personal de la universitat i després s'emet un informe sobre el contingut. Es preveu que la decisió s'emeti a finals d'any.

El Patronat recull el pronunciament del claustre i decideix si nomenar-lo o no com a nou rector. La decisió del Claustre no és vinculant, ja que encara que hi hagi un rebuig a la candidatura, el Patronat té l'última paraula. El rector nomenat farà 4 anys de mandat i en cas d'aspirar a ser renovat, haurà de presentar una memòria. Només es pot ser rector durant 8 anys.
 
Oriol Amat, a la dreta, després de renunciar a ser rector de la Uvic Foto: Carles Fiter