El turista que visita Vic a l'estiu

La capital d’Osona és una ciutat de pas pels turistes que tenen com a objectiu arribar a Barcelona o als Pirineus.

Més de 2.300 turistes van passar per l’Oficina de Turisme de Vic durant el mes de juliol. Malgrat que el nombre de visitants ha disminuït lleugerament en comparació amb el mateix mes de l’any passat, que va concloure amb 2.500 turistes, la valoració que fan aquests viatgers de la ciutat segueix sent molt positiva, en concret la puntuació mitjana és d’un 8,1. Així de bé valora la ciutat també la Basília, procedent de València, que assegura que “quan sentia parlar de Vic només em venia el fuet al cap, però ara veig que hi ha moltes més coses a veure, com el temple romà”.


Tot i rebre bastants turistes cada estiu, Vic és una ciutat de pas per a la majoria dels estrangers que la visiten, que normalment estan a Barcelona o van cap als Pirineus. Però la capital d’Osona no deixa indiferent a ningú, en concret els atractius turístics que captiven gent de tot el món són la catedral de Vic, la plaça Major amb el seu mercat cada dimarts i dissabte que omple d’olors i colors les voltes de la plaça, el temple romà, el Museu Episcopal i el Museu de l’Art de la Pell.


Voltant pel mercat de la plaça el dimarts, t’adones que el perfil del turista que ve a Vic és molt similar al dels turistes de l’entorn de Barcelona: dos terços són homes i l’edat mitjana és d’aproximadament 46 anys. Pel que fa al lloc de procedència dels visitants de Vic aquest estiu, els primers cinc països del rànquing són: de l’Estat espanyol amb un 65%, França (14%), el Regne Unit (5%), Bèlgica (3%) i finalment la resta d’Europa amb un 2,5%. “Catalunya ens queda molt a prop, per això hi ha tants francesos per aquests carrers”, explica Clement, procedent de Dijon, el centre de França. Dels visitants procedents de l’Estat espanyol, la majoria són del País Basc, Madrid i València. Per altra banda, els turistes més difícils de trobar pels carrers de Vic durant els mesos més calorosos de l’any, són aquells procedents de la Xina, Índia i Àfrica. Pel que fa al nivell d’estudis del turista arquetip de Vic és superior a la del total de l’entorn de Barcelona: a Vic el percentatge de turistes amb estudis universitaris és del 62,8%.

La majoria de turistes venen de l’Estat espanyol, França, Regne Unit i França

Aquests turistes estan una mitja de 3,1 nits allotjats a Vic, una mitjana inferior a la de l’entorn de Barcelona, que se situa en 5,4 nits, fet que corrobora que la capital osonenca és, sobretot, un lloc de pas. El tipus d’allotjament que escullen aquests visitants són majoritàriament hotels, un 85%, i en concret hotels de 3 estrelles, encara que també n’hi ha molts que prefereixen passar les nits a l’alberg. Un 40% ha visitat Vic per primera vegada aquest estiu, mentre que el 47% ja han estat aquí 4 vegades o més. De fet, el nombre mitjà de vegades que han estat els turistes al municipi és bastant alt: 12,4 cops en els últims 10 anys.

La nota mitjana que posen els turistes a la ciutat de Vic és un 8,1

El grup de viatge està format de 2,9 persones de mitjana, una persona menys que en l’entorn de Barcelona i, normalment, aquests turistes viatgen sols (38%), amb parella (22%) o amb companys de feina (19%) i la majoria arriben amb vehicle privat. El cost de l’allotjament per persona i dia és d’aproximadament 46,4 euros i la despesa que fa un turista a Vic cada dia és d’aproximadament 47€. Les principals activitats que fan els visitants de Vic són aquelles relacionades amb la gastronomia (86%), el 78% es dediquen a passejar per Vic i a les activitats de relaxació com massatges i excursions i un 52% ve per negocis.
Es fa patent que les constants pluges d’aquest estiu, especialment durant els caps de setmana, han fet disminuir el nombre total de turistes a la comarca. De fet, des del 2014 no es registrava un nombre tan baix de turistes a Vic durant el mes de juliol. Tot i això, 9 de cada 10 visitants de la ciutat, recomanen veure-la i passar-hi uns dies i en destaquen sobretot la “tranquil·litat i pau dels carrers”, com afegia Juan Sebastián de Medellín, Colòmbia. De la situació política, en saben poca cosa.

 

Font:Víctor Palomar, El9nou.cat