La Diputació de Barcelona presenta un itinerari de vianants i bicicletes entre Vic i Manlleu

La Diputació de Barcelona té en projecte la construcció d'un itinerari de vianants i bicicletes entre Vic i Manlleu, de 6,8 km de longitud i paral·lel a la carretera B-522. El projecte va ser presentat aquest dimarts a la Sala de Cultura de Gurb, pel diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, en un acte amb l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, els alcaldes de Manlleu, Àlex Garrido, i Gurb, Joan Roca, juntament amb regidors dels grups municipals de les tres poblacions.

L’objectiu d’aquest projecte es crear un itinerari que incentivi i consolidi de forma segura i ordenada, la mobilitat, tant l’obligada com d’oci i lleure, a peu o en bicicleta entre les dues ciutats. L’itinerari, que es construirà en tres fases amb una inversió global de 2,8 milions d’euros, tindrà una longitud de 6.850 metres, dels quals 5.650 metres discorren paral·lels a la carretera B-522, s’iniciarà a Vic a la rotonda d’aquesta carretera amb la C-153 i finalitzarà a la Via Ausetània de Manlleu.

El recorregut de l’itinerari segueix paral·lel el marge esquerre de la carretera, tret de la intersecció amb la C-25. En aquest punt, per tal de donar continuïtat a l’itinerari caldrà creuar aquesta via utilitzant dos passos superiors auxiliars situats a banda i banda de l’enllaç, fet que en aquest tram obligarà a desviar l’itinerari per camins veïnals i adequar el ferm per al pas de les bicicletes.

Una obra en tres fases

En la presentació del projecte, el diputat Jordi Fàbrega ha assenyalat que l’itinerari es dividirà en tres fases de construcció, la primera de les quals, entre Vic i el  Pk 2,250, amb una longitud de 1.140 metres i un pressupost de 477.000 euros, podria començar a la tardor de 2019. La segona fase, des del Pk 5,250 fins a l’entrada del nucli de Manlleu, amb una longitud de 1.635 metres i un pressupost estimat de 772.300 euros, i la tercera fase, que compren el tram intermedi, amb una longitud de 4.075 metres i un import estimat de 1.510.600 euros, les obres s’executaran entre 2019 i 2023.

Jordi Fàbrega també ha assenyalat que l’itinerari es fa majoritàriament paral·lel per marge esquerre de la carretera: «Com a Diputació, podem actuar en aquest espai que és d’ús públic i en som titulars, el que facilita la seva execució». Fàbrega també ha assenyalat que «amb aquestes actuacions busquem un nou model de mobilitat que ens ofereixen les mateixes infraestructures».

L’alcalde de Gurb i president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, ha volgut felicitar la Diputació de Barcelona en la construcció d’aquest vial «molt necessari per connectar els dos nuclis importants de població com son Vic i Manlleu i que travessen el municipi de Gurb, amb un nou model de mobilitat més sostenible i que cada vegada s’està implantant més, amb la incorporació de nous models, com son les bicicletes elèctriques, que ajuden a aquest nou sistema de mobilitat per a moltes persones».

També l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha assenyalat la importància d’aquesta nova infraestructura «que aportarà una nova oportunitat per als desplaçament per a moltes persones i que contribueix a apropar territoris d’una manera sostenible i amb unes ciutats més netes i saludables».  

Finalment, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha volgut destacar l’alta mobilitat que hi ha entre les dues ciutats: «Aquesta serà una manera alternativa de desplaçar-nos, que afavorirà que persones de totes les edats puguin utilitzar aquest itinerari i fer-ho d’una manera mes sana i saludable».

Actualment la B-522 entre Vic i Manlleu és una carretera de set metres d’amplada, amb una intensitat de trànsit elevada que arriba als 14.500 vehicles diaris, 920 dels quals són vehicles pesats. El nou itinerari afavorirà la seva utilització de forma segura i ordenada tant a vianants com a ciclistes i al llarg del seu recorregut, el projecte contempla la col·locació de petites àrees de descans amb arbrat i bancs, així com disposar de senyalització que l’identifiqui com una oferta turística, esportiva i saludable.

Podeu veure i descarregar declaracions de Jordi Fàbrega, Anna Erra, Joan Roca i Àlex Garrido, en aquest enllaç