Sant Julià de Vilatorta celebra la 10a Fira del Tupí amb espectacles al carrer

Els visitants també podran participar en l'elaboració d'un mural fet de terrissa durant tot el cap de setmana del 26 i 27 de maig

Sant Julià de Vilatorta acull els propers 26 i 27 de maig la Fira del Tupí. "Aquest any és molt important", deia l'alcalde del municipi Joan Carles Rodríguez amb motiu de l'arribada a la desena edició d'aquesta mostra monogràfica sobre ceràmica. Per celebrar-ho, "a més de recuperar aquest ofici, volem que la gent vingui a gaudir i participar de la Fira". Per aquest motiu s'han programat diferents espectacles a peu de carrer i exposicions. L'alcalde n'ha destacat tres.

El primer espectacle serà "La pluja, l'aigua, la terra i el fang" de la companyia teatral Artristras el dissabte a la tarda. La performance feta expressament per commemorar els 10 anys evocarà els elements clàssics de les quatre formes conegudes de la matèria. El segon serà el dissabte a la nit -allargant així l'horari de la fira- amb el títol "Ikebana of Fire" de la companyia Fanglina. Com bé diu el nom, l'espectacle és piroteatral i s'hi barregen la música, l'escena, la ceràmica i el foc.
 
D'altra banda, el diumenge al matí es viurà el més participatiu: "Testus". És un concert participatiu on es crearan peces de música amb el públic com a intèrpret a partir de testos com a instruments. A més d'espectacles, s'han organitzat diferents exposicions, documentals, demostracions de l'ofici i un reportatge dels 10 anys.

Els visitants també podran participar en un mural de Terrissa que es portarà a terme durant tot el cap de setmana. Hauran de construir un mur amb el logotip del certamen, que està format per tres tupins, amb quatre colors diferents de terrissa. Pel que fa a exposicions, tal com explicava la directora artística de la Fira, Rosa Garcia-Marchan, se'n dedica una a l'últim terrisser del municipi, Joan Capdevila, amb un recull de les seves peces.

Potenciar la comercialització i producció de ceràmica

D'altra banda també s'ha organitzat una exposicó retrospectiva dels projectes I+T (Innovació i Tradició) dels anys 2013 al 2017. Aquests projectes consisteixen en el redisseny d'utensilis d'ús domèstic amb terrissa. Fins ara s'havia fet un concurs, però aquesta edició se n'ha fet una mostra.

Tal com explicava la directora artística, el següent pas és comercialitzar aquests productes. Per això, s'han establert ponts amb Creacció, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement, per "donar trajectòria als projectes". Dels 5 projectes, només un s'ha arribat a comercialitzar a nivell particular.

"Sant Julià, el poble de les olles, ha de recuperar aquesta comercialització", deia Garcia-Marchan, remarcant que el municipi "és una mina" de minerals i de terra" i s'han de potenciar les terreres. Per tot això, "encara tenim feina" concloïa.

Activitats complementàries: el mos, tallers i rutes

Tal com explicava el regidor de Turisme, Lluís Solanas, els visitants de la Fira també podran participar al Mos del Tupí, l'espai de trobada de la cuina i de la terrissa que s'organitza dissabte i diumenge i que enguany presenta com a novetat un menú degustació amb tiquets anticipats. D'altra banda, no faltaran les rutes guiades que es portaran a terme només diumenge; el concurs de cuina de cassola; o la demostració d'ofici amb el torn.