La UVic rep una inversió de 450.000 euros

La Farga Group, Bon Preu, Seidor i Girbau inverteixen 450.000 euros a la UVic

La Farga GroupBon PreuSeidor i Girbau han signat aquest dijous convenis de col·laboració empresarial amb la Fundació Universitària Balmes (FUB) per impulsar el projecte de la Facultat de Medicina i el conjunt de la UVic-UCC. Aquestes quatre empreses han fet una aportació econòmica de 450.000 euros en total. Aquest acord és fruit del Pla de Mecenatge que impulsa el Consell de Mecenatge de la fundació. Ho han presentat aquest dijous a la Facultat de Medicina.

Oriol Guixà, de La Farga Group i que presideix aquest consell, apuntava que “demanar recursos no és gens senzill” i ha remarcat que és un “orgull” col·laborar en el projecte que ajuda a desenvolupar “el teixit social i empresarial de la comarca”. En aquest sentit, ha apuntat que han buscat diners “per inversió, no per despesa”. 
 
Tot i que l’import no té una assignació concreta, el director general de la FUB, Joan Turró remarcava que la participació [de 450.000 euros] no es destinarà “exclusivament la Facultat de Medicina, sinó que hi ha altres projectes com laboratoris d’enginyeria, mecatrònica, etc”.

Objectiu: 4,5 milions

El Consell de Mecenatge es proposa assolir 4,5 milions d’euros en tres anys. A aquest objectiu s’hi inclou l'aportació signada aquest dijous i la inversió de 2,2 milions que ja s’ha fet a la Facultat de Medicina darrerament. Guixà avançava que la inversió projectada en la Facultat de Medicina està al 70%. Gran part d’aquesta s’ha destinat a l’adequació de la fàbrica de Can Baumann (1,6 milions) però també a l’equipament tecnològic.

A més d’invertir en la universitat i el projecte de la Facultat de Medicina, la comissió té un altre repte: beques perquè “la universitat sigui socialment sostenible”. “La matrícula de medicina és molt elevada”, deia Guixà.

El president del Consell ha explicat que “el camí que ens queda encara és llarg, però que el dia d’avui és un pas important”. En aquesta línia, també ha criticat la llei de mecenatge a Espanya, ja que “és molt poc encoratjadora” pels empresaris. “La iniciativa privada hauriqa de tenir una fiscalitat molt menor a la que tenim ara”, ha conclòs.

Una inversió amb retorn

A la roda de premsa hi havia els màxims responsables de les empreses. Guixà apuntava que la preocupació de l’empresa del terriori és que “el talent es quedi a la comarca” i “la UVic està fent una labor universal”. En aquest sentit, des de Seidor, Eugeni Baqué també destacava la importància del la universitat “com un focus de talent”.

Joan Font, de Bon Preu, deia que “les empreses necessiten talent” per buscar “l’excel·lència i la diferenciació”. “El capital social d’un terriori és enorme”, ha remarcat. “És un cercle virtuós i sempre s’ha de potenciar”, deia Pere Girbau, de Girbau. Per això, “invertir amb la universitat de Vic és invertir amb les nostres empreses”.

Per la seva banda, el rector Jordi Montaña remarcava que “ens omple d’orgull” per aquesta “aportació important al desenvolupament de la universitat i el projecte de la facultat de Medicina”. Anna Erra, l’alcaldessa de Vic i presidenta de la FUB, també ha traslladat un agraïment a les empreses, remarcant que així “el teixit empresarial és sensible al coneixement i a la formació”. “Són empreses que ens donen un exemple de competivitat i de compromís amb el territori”, ha conclòs.