Es presenta a la UVic el III Congrés Català de la Cuina

El passat 26 d'abril va presentar-se a l’Aula Magna de la UVic el 3r Congrés Català de la Cuina, que des d’ara i fins al maig de 2019, se celebrarà a diferents indrets de la geografia catalana. L’objectiu d’aquest congrés, segons han explicat avui el coordinador general, Màrius Rubiralta, i el president de la comissió territorial, Nandu Jubany, és consolidar el model de cuina i gastronomia catalanes com a fórmula d’èxit en el futur. L’acte ha estat presidit pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.
 
“És un Congrés territorial que ens permetrà dedicar temps llarg i pacient a consolidar un teixit harmònic entre tots els actors implicats en la cuina catalana”, ha dit Màrius Rubiralta. Per al seva banda, Nandu Jubany ha afirmat que “en vint-i-cinc anys l’ofici de cuiner ha canviat molt. Ara empenyem l’economia del país i darrere nostre també empenyen els pagesos i productors”. Per últim, el rector Jordi Montaña ha manifestat que “des de la UVic volem que aquest congrés esdevingui una eina de planificació estratègica de futur”.
 
L’any 2019 farà vint-i-cinc anys de la celebració del segon Congrés Català de la cuina i trenta-vuit del primer, que va ser impulsat per l’Institut Català de la Cuina. Durant tots aquests anys la cuina catalana i la gastronomia com a sector s’han convertit en un dels pilars socioeconòmics i culturals del país i tot un referent de la seva projecció internacional. Amb aquesta perspectiva, el congrés es planteja ara com s’ha de consolidar aquesta fórmula d’èxit, i com s’ha de fer per millorar-la i garantir-ne la continuïtat en el futur, tenint la vista posada en l’horitzó 2025.
 
Per aquest motiu els eixos que el Congrés es proposa són la consolidació de la Cuina Catalana en el seu lideratge mundial; la definició del mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalanes; la definició i l’impuls d’una estratègia de país de cara l’Horitzó Gastronòmic 2025; i la definició de la fórmula d’èxit perquè sigui eina de planificació estratègica per als propers anys.
 
El congrés s’organitzarà al voltant de cinc comissions que es corresponen a cinc àrees territorials: L’àrea Barcelona Metropolitana, l’Àrea de Barcelona-Comarques Centrals, l’àrea de Girona, l’àrea de Lleida i l’Aran i la de Tarragona i Terres de l’Ebre. Cada comissió territorial tindrà una universitat de referència del territori –Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic-UCC i Universitat Oberta de Catalunya–, responsable de dinamitzar i aportar contingut acadèmic al congrés. Cada àrea territorial comptarà amb diferents comissions en les quals hi haurà representants de les institucions, empreses i actors i agents del territori.
 
Quatre actes a l’àrea de Barcelona – Comarques Centrals
 
Liderats des de la UVic-UCC, està previst que mentre duri el congrés es portin a terme quatre activitats. La primera, que ha tingut lloc avui en el marc de l’eWeek, ha estat protagonitzada pel CEO i fundador de l’empresa MoodBytes.tech, Marcio Barradas, que ha explicat com la innovació i la tecnologia, i més concretament la impressió 3D, són un exemple de socialització tecnològica a la cuina posat al servei de l’alimentació saludable. Paral·lelament a la conferència, el xef Marc Currius del restaurant El Barecu de Vic ha portat a terme demostracions i tastets, en un espai obert d’experimentació sobre impressió d’aliments, tecnologia 3D i fabricació additiva.
 
Els altres actes previstos giraran al voltant de diferents estudis acadèmics que estan en curs dins de l’activitat investigadora de la institució. Un d’ells, per exemple, explora l’interès d’aplicar a la formació en el camp de l’hostaleria la metodologia de la simulació, que és objecte d’un Màster Universitari que la UVic-UCC imparteix a Manresa. També es prepara una Jornada sobre la cuina tradicional avui i la necessitat de mantenir la seva relació amb el concepte de cuina catalana, per un costat, i amb la innovació tècnica i social que afecta, com és natural, també de manera decisiva el sector de la cuina. Aquesta activitat es pensa per a la primavera vinent i podria tenir com a seu la ciutat de Granollers.
 
La comissió territorial de l’Àrea Barcelona – Comarques centrals, presidida pel cuiner Nandu Jubany està formada per membres de les institucions més representatives del territori, administracions, gremis i empreses properes al sector de la cuina i de l’alimentació.