La Diputació de Barcelona connectarà 26 municipis d'Osona amb la fibra òptica

La corporació supramunicipal impulsarà tot un conjunt d’obres per fer arribar la fibra òptica a més de 78.000 habitants potencials, amb una inversió de prop de 8 milions d’euros

 

La Diputació de Barcelona iniciarà, en les properes setmanes, les obres per fer arribar el desplegament de la fibra òptica a 26 municipis i 78.804 habitants potencials de la comarca d’Osona. El pressupost de licitació d’aquesta actuació és de 7.921.679,76 €. Les obres per possibilitar el desplegament de la fibra òptica es farà a través de 114,2 km de carreteres.

Així ho han anunciat el diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, i el d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, durant l’acte presentació del projecte als alcaldes d’Osona celebrat aquest dimecres a la tarda al Consell Comarcal d’Osona.

Abans de la presentació, García Cañizares ha recordat que un dels objectius de la Diputació de Barcelona és que «els municipis petits i mitjans han de tenir els mateixos serveis que els municipis grans» i, posant com a exemple de la importància de l’obra, ha destacat el fet que l’actuació no arribarà ni als deu mesos quan, en el seu conjunt, estava prevista per dur a terme en 24 anys. Pel que fa al desplegament, també ha explicat que des de la Diputació s’està treballant amb la Generalitat per tal que es pugui fer de forma conjunta entre les dues administracions.

D’altra banda, Fàbrega ha posat èmfasi en la necessitat «que la banda ampla arribi a tots els ciutadans», amb la voluntat d’assentar la gent al territori, ja que «garantir aquest servei al conjunt de ciutadans i municipis fa que siguem competitius». A més, també ha recordat que «és una de les inversions més importants que fa l’administració pública en aquesta comarca» i, que amb aquesta actuació, la corporació treballa alhora per implantar les smart roads, que també han de permetre «reduir la sinistralitat i garantir la seguretat viària».

Els municipis on es facilitarà el desplegament de la fibra òptica són Alpens, Balenyà, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Perafita, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torell´, Sant Sadurní d’Osomort, Sant Vicenç de Torelló, anta Cecilia de Voltregà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Sobremunt, Sora, Taradell, Torelló, Vilanova de Sau. Les obres també permetran que la fibra òptica arribi als termes municipals Sant Martí de Centelles i Seva.

Connectar tota la demarcació
A nivell de tota la demarcació, les obres impulsades per la Diputació de Barcelona permetran fer arribar el desplegament de la fibra òptica a 55 municipis i 178.540 habitants potencials de la demarcació. El pressupost total de licitació d’aquesta actuació és de 18.899.161,33 €.

El projecte impulsat per la Diputació de Barcelona té la voluntat de promoure que qualsevol persona tingui accés als serveis de banda ampla treballant, alhora, per mantenir l’equilibri territorial de la demarcació. La inversió anunciada per la Diputació de Barcelona permetrà assumir els costos de construcció de la infraestructura necessària per tal que es pugui desplegar la fibra òptica a través d’un total de 252 km de carreteres, de titularitat pròpia.

El projecte es començarà a realitzar a partir d’aquest mes d’abril a les zones de la demarcació on actualment no hi ha cap xarxa d’accés a la fibra òptica o només n’hi ha una, però s’hi pot actuar per millorar la competitivitat.

Per fer-ho possible s’aprofitaran els projectes que ja es tenien planejats, com a obra ordinària inclosa en la conservació i la millora de la seguretat en les carreteres, i s’incorporarà dins de la de cuneta de formigó la infraestructura per a la fibra òptica.

A la xarxa de transport soterrada, es proposa una secció de 4 tri-tubs de 20 mm i comptaria amb arquetes als extrems, als nuclis de població i als polígons. El projecte s’ha fet de forma coordinada amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) i l’acord permetrà a la corporació reservar conductes per al seu possible ús en serveis tecnològicament avançats d’autoprestació sobre les carreteres.

Soterrar la fibra òptica és un sistema de distribució dels senyals de telecomunicació molt fiable, de molt altes prestacions, i poc o gens afectat per les condicions ambientals i meteorològiques externes. A més de ser respectuós amb el medi ambient i les persones presenta un risc d’obsolescència  molt baix en la propera dècada.

La Diputació de Barcelona incorpora, al seu Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019, el desplegament de la fibra òptica com a projecte estratègic amb la voluntat d’oferir a la demarcació una oportunitat per a entrellaçar els diversos punts del territori i fer-los permeables.