Ruta turística per la història del comerç de Vic

Vic Comerç va estrenar divendres passat una visita guiada ideada per Forum Vicus a l’entorn de la història del comerç vigatà.

Vic Comerç va estrenar, divendres passat, un viatge als orígens del comerç vigatà, de la mà del guia turístic Xavier Cervera i en el marc de les activitats de la Setmana del Comerç. La ruta es presentava com un “assaig general” de cara a poder-la tornar a oferir als botiguers més endavant. El punt de partida no podia ser altra que la plaça Major, l’espai que es va anar conformant a partir del segle IX per acollir el mercat ambulant.

Les primeres organitzacions paracomercials les representarien els gremis. El nom d’alguns vials del centre històric encara delaten la seva distribució per l’antiga trama medieval, com els carrers Argenters, Corretgers, Aluders o de les Carnisseries. La pinzellada històrica va fer aquí un salt en el temps fins a mitjan segle XVIII, quan prenen cos els primers establiments pròpiament comercials. I res millor que fer-ho que passejar a l’entorn d’alguns dels comerços centenaris que encara es conserven a la ciutat. Començant pel més antic de tot: la joieria Nogué, documentada des de 1699. I parlar de botigues centenàries també és fer-ho de les antigues rebotigues, “perquè durant aquells anys la gent hi feia vida, a dins la botiga”, apuntava Cerver. La ruta es va poder endinsar en una de les rebotigues més autèntiques que es conserven, la de la joieria Enric Costa, a la plaça Major des de 1875, avui reconvertida en una mena de biblioteca i arxiu familiars.

El recorregut també va fer parada davant de la Merceria Pous, que enguany celebra el centenari; de la gairebé bicentenària Antiga Cereria Vilanova, o a la rebotiga de la firma The Capsoul, al Passeig, antiga Can Sunyer, que manté visibles elements originals com l’aigüera i la pica de la cuina o l’escala de fusta que accedia a les habitacions.
La ruta va acabar a l’Eixample Morató, on Cervera va convidar a observar petits detalls que sovint, per quotidians, passen desapercebuts als vianants. Renovades mirades a la ciutat d’un recorregut que va posar el punt final davant de l’escultura que Marta Solsona va dedicar a la dona pagesa, al carrer Misericòrdia.

 

Font: El9nou.cat