10 productes osonencs triats com a elements gastronòmics representatius de la província de Barcelona

Osona és una de les comarques amb més productes reconeguts, destacant la importància i el pes gastronòmic del territori.
 Llonganissa de Vic IGP, Castanya de Viladrau, ceba vigatana, mongeta del Collsacabra… són alguns dels aliments que la Diputació de Barcelona ha triat per a formar part dels 55 productes gastronòmics més representatius de la regió. Aquest recull s’ha presentat avui a la IV Jornada de networking empresarial de la Xarxa Productes de la Terra, amb l’objectiu d’apropar i donar a conèixer els productes a la població. 
 

Per Sònia Recasens, diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, l’objectiu de la Xarxa de Productes de la Terra és que “els productes agafin dimensió, per impulsar la seva internacionalització i ajudar al relleu generacional de les empreses”. 

Les raons per a triar aquests productes són moltes, però Recasens destaca “les seves característiques úniques degut a factors com latradició, la innovació o la qualitat”. D’això Osona n’està ple ja que el recull inclou productes amb IGP com la llonganissa de Vic, de color vermell intens i petits dauets de greix i pebre en gra, o riqueses de la terra com la castanya de Viladrau, una fruita que podeu conèixer en aquesta visita pel Montseny, el seu lloc d’origen, i que compta amb molta tradició a Catalunya. 

A més també podeu tastar pa de pessic de Vic, de textura flonja per dins i torrat per fora, la carbassa de ferro d’Osona, que té una pell de color verd pàl·lid amb taques de color rovellat i una carn suculenta, la ceba vigatana, amb un gust dolç i fort característic, una propietat que la fa especialment preuada per consumir en fresc, la mongeta del Collsacabra, amb una pell molt fina, que es cou ràpid i un cop cuita és tova i cremosa,  la patata del bufet d’Osona, tant blanca com negra amb una textura molt cremosa, la somalla,  embotit curat de color rosat-vermellós amb taques blanquinoses. Al Lluçanès podem trobar el blat froment, que té un contingut baix en gluten que permet obtenir un pa gustós i digestiu quan es treballa artesanalment, i el cigró d’Oristà, una  lleguminosa molt gustosa i preuada, en tant que el seu calibre petit a mitjà i la seva pell fina fan que sigui de cocció ràpida i de textura agradable. 

La Xarxa de Productes de la Terra, un projecte de la Diputació de Barcelona, està formada per 1.200 negocis productors de tota la província i ocupa a 6.700 persones. Osona és la tercera comarca en nombre d’empreses, un 10%, és a dir 137 negocis. 

Si veniu a Osona no dubteu en tastar aquestes delícies i aprofiteu la vostra visita per a consultar tots els establiments i productors que ofereixen visites guiades