Vic acollirà el XX Congrés Internacional d'Història de la Medicina Catalana

La Facultat de Medicina reunirà diferents professionals per donar a conèixer la història de la medicina

Vic acollirà per primera vegada el Congrés Internacional d’Història de la Medicina Catalana el proper juny. El certamen, del 8 al 10 de juny, reunirà professionals de diferents camps de la salut a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC amb l’objectiu de donar a conèixer la història de la medicina a Catalunya i esdevenir un espai de trobada i reflexió per a la millora de la salut i les condicions de vida de la persona. Aquest primer congrés a Osona està convocat per la Real Acadèmia de la Medicina i la Societat Catalana d’Història de la Medicina.

El congrés, que enguany arriba a la 20a edició, se celebra periòdicament bianualment des del 1970 en diferents localitat de Catalunya. Tal com explicava, el president del comitè organitzador del Congrés, Miquel Ylla-Català i Genís, el congrés “coincideix amb la inauguració de la Facultat de Medicina”. Durant la presentació, Ylla-Català, remarcava que el congrés serà un punt de trobada de professionals de diversos camps de la salut, que vindran d’arreu de “Catalunya, la Vall d’Aran i Andorra”.

Tal com remarcava el president de la FESS i primer tinent de Vic, Josep Arimany, “tenim el goig de tenir aquest congrés de Medicina a Vic”. En aquest sentit, Arimany, apuntava que les ponències seran publicades a la revista Gimbernat. En aquest mateix sentit, Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de Vic, va remarcar que era “una satisfacció acollir el congrés”, ja que el mateix centre té “la voluntat de ser un espai d’ensenyament, però també de recerca”.

Ponències que van més enllà de la medicina i amb accent osonenc

Tot i que el període d’inscripcions per fer ponències encara és obert, Ylla-Català va remarcar que les ponències aniran enfocades a la medicina i que hi haurà un interès especial “en la infermeria i tot allò relacionat amb la salut i la ramaderia”.

S’esperen una seixantena de ponències. Cal destacar que els encarregats d’obrir i tancar el Congrés dos metges osonencs destacats: Miquel Vilardell i Tarrés i Antoni Bayés de Luna. Vilardell obrirà el certamen a la facultat, mentre que Bayés el clourà a l’Ajuntament de Vic. Cal destacar que s’han programat altres actes en diferents espais, com el Casino o el Museu Episcopal, per donar a conèixer la ciutat i els llocs d’interès.

D’altra banda es preveu reunir un centenar de professionals de la salut, que es veure incrementat per l’alta quantitat de professionals d’inferemiera que hi ha a la comarca i els alumnes de la pròpia facultat. En aquest sentit, Xavier Clos, president de la Delegació d’Osona el Col·legi de Metges de Barcelona, remarcava que des d’aquesta institució faran “una crida perquè sigui un èxit”, a més de posar a disposició l’organització del Congrés.