La FIHRT enceta una col.laboració amb Celler Gerisena de Garriguella per a conèixer els seus vins de la DO Empordà

A l'Assembla que tindrà lloc el proper mes de setembre, organitzada per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona AEHT, està previst un Tast dels productes del Celler Gerisena, el nou projecte d’Agrícola de Garriguella, una Cooperativa tradicional vitivinícola que va començar a caminar fa més de mig segle a l’Alt Empordà.

Celler Gerisena ha sabut readaptar-se als nous temps, unint passat i present, tradició i innovació per crear un nou somni, on seleccionant amb molta cura les millors vinyes velles de muntanya, dóna fruit a una nova gamma de vins d’autor, trencadors, innovadors, amb personalitat empordanesa, vins que emocionen.

Celler Gerisena de l'Agrícola de Garriguella, compta amb la major extensió de vinyes de l’Alt Empordà, herència dels seus avis i besavis d’on en surten els seus vins més excepcionals.

Celler Gerisena ha realitzat una selecció acurada de mes de 30 hectàrees de vinyes velles de muntanya situades al peu del Paratge Natural de l’Albera amb una mitja d’edat de 80 anys. Vinyes erigides sobre un terreny pissarrós i pobre, de poca producció, uns 3.000 kg/ha, aportant una qualitat extrema als nostres vins. 

De clima mediterrani sec, on el tret distintiu és la tramuntana, que com un escultor ens esculpeix i fueteja el paisatge de plana i muntanya amb la seva fúria, aportant un caràcter propi als nostres vins. El respecte per la terra és el nostre estàndard i és per això que treballem com ho feien els nostres avis, d’una manera respectuosa cap a la vinya ecològica.
Entre les nostres varietats predominen les autòctones de la nostra denominació d'origen Empordà, varietats negres: garnatxa negre i samsó i varietats blanques: garnatxa blanca i roja, macabeu i moscat.

En l’actualitat el celler adapta les instal.lacions d’Agrícola de Garriguella amb l’objectiu de gaudir de les ultimes tecnologies per crear una zona de micro vinificació amb dipòsits d’inoxidable de capacitat des de 500 a 10.000 litres, amb sistemes de control de temperatura i sistemes de inertització amb gasos antioxidants, així com un parc de barriques noves de 225 i 500 litres de roure francès per poder vinificar i envellir els vins sota la seva marca.

Celler Gerisena recupera els vins d'àmfora

Fa més de 2.000 anys, grecs i romans van extendre l'ús de les àmfores a l'Empordà com a recipient per fermentar el raïm i elaborar el vi.

Aquesta mil·lenària tècnica de producció vinícola ha tornat a les terres empordaneses de la mà de diversos cellers de la DO Empordà entre ells Celler Gerisena que han recuperat aquest recipient de fang per oferir vins que destaquen per la seva mineralitat, frescor i un elevat grau de puresa dels aromes primaris de la varietat emprada. 

Celler Gerisena elabora un vi dolç de Samsó sobremadurat en àmfores de terracota fetes a mà de 145 l de capacitat sense revestiment o vitrificació de la seva superfície.

“L’estructura microporosa del fang cuit de Terres d’Autan permet un intercanvi líquid/gas entre el vi i l’ambient, donant lloc a una aportació lenta i constant d’oxigen, al mateix temps que el vi pateix una concentració per evaporació amb un respecte absolut del vi. Gràcies a la porositat, el doble que el de una barriques normal, i l’efecte estabilitzador de l’acidesa del vi per part de la terra cuita, busquem obtenir un vi dolç on el perfil de fruita madura es vegi potenciat al mateix temps que guanya complexitat en boca” explica l'enòloga del celler, Natàlia Duran.